Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stoppa-bygget-av-galleria-pa-slussen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Stoppa bygget av galleria på Slussen”

Slussenbygget på Södermalm i Stockholm, som inleddes 2016 med rivning av den gamla trafikkarusellen från 1935, väntas pågå till 2027. Foto: Thomas Karlsson

INSÄNDARE. Planerna på en stor shoppinggalleria på Slussen i Stockholm måste stoppas. I så fall kan också planerna på att spränga ut Katarinaberget för en bussterminal skrotas, skriver Nackabon Susanne Berger.

Att Slussen behövde byggas om var givet. Men beslutet att lägga en galleria på bästa plats var inte så bra.

Då fanns inget utrymme för bussterminalen annat än under Katarinaberget. Det arbetet har inte påbörjats eftersom många överklagat, särskilt brandriskexperter, men även andra som busschaufförer. Ur miljösynpunkt är det också förstörande att spränga ur och forsla bort så mycket av berget.

Tiden har sprungit förbi butikshandeln, som minskat påtagligt. Många affärsytor står redan tomma. Få kunde ana att näthandeln skulle öka så kraftigt.

Men nu står vi inför fullbordat faktum. Folk köar i de små lokaler som ersatt posten, för att hämta sina paket.

Eftersom en stor galleria, större än NK, ska byggas på bästa plats och med risk att inte fyllas av butiker, vore det mycket bättre att lägga bussterminalen i anslutning till t-banan och stadsbussarna.

Den planerade och ännu ifrågasatta bussterminalen skulle kunna flyttas upp från det riskabla läget långt under jorden. Men det gäller att tänka om – nu.