Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 02:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stoppa-de-orimligt-dyra-it-satsningarna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Stoppa de orimligt dyra it-satsningarna”

Viljan att bygga bra it-system för medborgarna finns, men det är uppenbart att det saknas en struktur för att skapa fungerande system för medborgarna, skriver Peter Hedenskog.
Viljan att bygga bra it-system för medborgarna finns, men det är uppenbart att det saknas en struktur för att skapa fungerande system för medborgarna, skriver Peter Hedenskog. Foto: Christine Olsson/TT

Skolplattformen är det senaste exemplet på dyra och misslyckade it-satsningar för medborgarna. Det är dags att staten – som i andra länder – skapar en struktur för sådana här satsningar, skriver programmeraren Peter Hedenskog.

Dagens Nyheter har i flera artiklar skildrat det icke fungerande och extremt dyra it-projektet Skolplattformen. Det är inte det enda exemplet på misslyckade it-satsningar för det offentliga Sverige. Det finns mycket att lära från länder som Storbritannien och USA, där man har valt en annan väg för att skapa fungerande system för medborgarna. 

Skolplattformen, som är upphandlad av Stockholms stad, är budgeterad för 695 miljoner kronor. Det är en absurd summa och helt orealistisk med tanke på vad systemet behöver kunna göra och att det bara ska användas av personer i Stockholm. 

För att förstå vad vi kan få för 695 miljoner, kan vi räkna baklänges. För samma summa, kan vi köpa ett system som kostat 570 000 timmar att bygga (om priset per timme är 1200 kronor). Det motsvarar 282 år av heltidsarbete om du jobbar 2020 timmar per år. Det finns ingen programmerare i Sverige som inte förstår att detta är en fantasisiffra, och att några har tjänat väldigt mycket pengar på Stockholms stads okunskap.

Viljan att bygga bra it-system för medborgarna finns, men det är uppenbart att det saknas en struktur för att skapa fungerande system för medborgarna och där skattemedlen används effektivt.

I andra länder har utvecklingen kommit längre. I Storbritannien finns Government Digital Service och i USA finns US Digital Service. Det är statliga it-verksamheter med hög expertkompetens och vars arbetssätt är tillräckligt snabbt och rörligt för att fungera i den digitala tidsåldern.

Verksamheterna arbetar brett: De är ett stöd vid upphandling och implementering av it-projekt i den offentliga sektorn. De bygger egna system som används av medborgarna. De skapar riktlinjer för hur it-system i det offentliga ska se ut och fungera. Systemen ägs av det allmänna och består av öppen källkod, så att alla kan se hur systemen har byggts. Och det finns ett uttalat mål att ha användaren i fokus. Det gör att systemen blir av mycket högre kvalitet och att kostnaderna är rimliga.

I USA har man tagit ett steg till: De har en federal konsultbyrå, 18F, som arbetar med att konkurrensutsätta andra konsultbyråer. Det gör det lättare för beställarna att förstå om priset är rimligt. 

De har även provat att begära arbetsprover för de bolag som vill bygga it-lösningar för det offentliga. Det för att säkerställa kvaliteten på de företag som är med i upphandlingar. De jobbar även aktivt med att göra det lättare för mindre konsultbolag att vinna upphandlingar, så att konkurrensen ska bli större och mer rättvis.

Det behövs en motsvarande statlig verksamhet i Sverige – som ser till att de it-system som byggs fungerar bra, har användarna i fokus och ser till att skattemedlen används effektivt. 

DN Åsikt 9 november 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.