Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Stoppa förtätningen av Stockholm och plantera fler träd i stället

Byggkranar vid Hagastaden i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Byggkranar vid Hagastaden i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vi behöver en ny stadsbyggnadspolitik i Stockholm, som innebär att man tar klimatförändringarna på allvar. Staden måste sluta bygga på parker och naturområden och i stället bevara och utöka växtligheten.

Det blir fem grader svalare i en park än i övriga staden, enligt en studie av länsstyrelsen i Stockholms län. Ju fler träd vi tar bort, desto varmare blir det.

I juli har det många dagar varit temperaturer runt 30 grader varmt i skuggan i Stockholm. Det kan vara ett resultat av klimatförändringarna. Med all säkerhet är det en föraning av de extrema väderlekar som kommer att bli vanliga här. Genom en kraftfull klimatpolitik kan vi förhoppningsvis dämpa en accelererande katastrof.

Det går inte att backa, men vi kan förbereda oss bättre än hittills. I Stockholms stad pågår en obegriplig politik som går ut på att bygga på de begränsade gröna ytor vi har: parker, värdefulla naturpartier mellan stadsdelar, bostadsgårdar, skolgårdar. Nya skolor och förskolor byggs i vissa lägen med bara hårdgjorda små gårdar. I vems intresse? Staden vill få in fler bostäder och pengar för markupplåtelse. Fastighetsägarna – de kortsiktiga – vill också öka exploateringen för att få in mer pengar.

I en artikel i Tidskriften Arkitektur (nr 6 2016) förklarar Johan Colding, professor i naturresurshushållning och ansvarig för urbanforskning vid Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi, att vi i stället ska satsa på att bevara och utöka växtligheten. Staden ska vara beboelig även under extrema väder med stark värme eller extrem nederbörd.

Det är särskilt viktigt i den täta staden. Växtlighet kan reglera både temperatur och nederbörd. Den binder koldioxid och producerar syre, tar upp regnvatten och dämpar vindar. Dessutom renar den luften från damm och giftiga avgaser och ger värdefulla upplevelser både för vuxna och barn.

Det är dessutom lönsamt i pengar räknat att satsa på träd och grönområden. Johan Colding hänvisar till en studie i New York. 600.000 stadsträd gör ett jobb värt 122 miljoner dollar genom förbättrad luft, sparad energi, absorberad koldioxid, motverkan av översvämningar  och höjda fastighetsvärden.

Nyttan av växtlighet i form av rejäla träd kan inte överskattas.

Vi har inte råd med den nuvarande stadsbyggnadspolitiken. Den leder till en oattraktiv stad som inte klarar extrema väder. Det behövs en helt ny politik i Stockholm. Vilket parti står för en politik som innebär bevarande och komplettering av träd och grönska, och planering av ny sådan vid all ny bebyggelse?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.