Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Stoppa hetsjakten mot slöja, men jobba också för jämställdhet

Visst är slöjan en indikation på utanförskap och i många fall religiöst förtryck. Men straffa inte tjejerna, angripa i stället själva tankesättet, själva religionen och framför allt sociala och ekonomiska faktorer som ligger bakom slöjan.

Jag håller med Anna Schvili som i sitt inlägg skriver som att det är fel att straffa flickor och kvinnor för att de bär slöja i offentliga rummet. Historiskt och kulturellt sett är det inte kvinnan som har introducerat slöjan, utan mannen.

Nu kan man argumentera för eller emot Koranen, som möjligtvis både säger både det ena och det andra om att slöjan antingen är en fysisk sak eller enbart en metafor. Men där ligger just kärnproblemet. Koranen och religionen islam, precis som vilken annan religion som helst, handlar enbart om tro. Detta innebär att det är fritt fram att tolka Koranens budskap hur man vill. Denna frihet har lett till att vissa länder har lag på att kvinnor måste bära slöja utomhus, till exempel Saudiarabien och Iran. Andra vissa länder har lagar som förbjuder kvinnor att bära slöja utomhus som Danmark eller Frankrike. Detta är en paradox i sig.

Vi har i Europa genomgått hundratals år där religionen bestämde över samhället och europeiska kvinnor upplevt förtryck. Att människor i dagens Europa upplever slöjan som en symbol för kvinnoförtryck är inte bara historiskt rätt, utan stämmer också överens med nutidens resonemang.

De senaste decennierna har slöjan varit ett tecken på tjejers utanförskap i förorter. Ju färre tjejer som har slöja på sig, desto bättre var de integrerade och jämställda i den egna kulturella miljön och i samhället i stort. Diverse faktorer har lett till att slöjan återigen har blivit vanlig bland muslimska tjejer, vilket kan förklaras med att utanförskapet återigen vuxit. Och när utanförskap, fattigdom och kriminalitet växer samtidigt som utbildningsnivån sjunker hittar människor tillbaka till gamla mönster, traditioner och sin religion.

Att staten, på ett väldigt dåligt sätt, försöka göra sig av med dessa problem är inte konstigt. Men att jämföra nutidens åtgärder med historiska grymheter (som till exempel judarna under andra världskriget, som jag antar Anna Schvili syftar på) är ren nonsens och faktiskt fel.

Däremot bör man absolut inte fortsätta med demoniseringen av kvinnorna. Är det ett kön som bör få all uppmärksamhet av samhället och stödjas socialt, ekonomiskt och utbildningsmässigt är det det kvinnliga. Detta, kopplat med uppriktiga och djuptgående krafttag när det gäller integration, arbetsmarknad och utbildning, kommer lösa problemet väldigt fort.

Slöjan bör naturligtvis kunna bäras av kvinnor och tjejer, om de nu vill det. Men med rätt ställning i våra samhällen kommer den, återigen bli överflödig och ett (dåligt) minne.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.