Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stoppa-inflyttning-for-att-klara-integrationen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Stoppa inflyttningen för att klara integrationen”

Det är lika svårt att som nyinflyttad landsortsbo få kontakt med stockholmare som för invandrade att få kontakt med svenskar, anser insändarskribenten. Foto: Jonas Lindkvist

Det är fel att skylla bristen på integration på rasism. Samma ointresse möts inflyttade landsortsbor av när de flyttar till Stockholm, skriver läsaren Anders Lenneskog som vill se ett tillfälligt stopp på inflyttningen.

Rätta artikel

Jag känner igen, som Josef Norin skriver i ett svar på en insändare på DN Åsikt, att det är svårt att bekanta sig med invånarna. Men anser att det är fel att det beror på rasism. 

Flyttade från Dalarna till Stockholm i början av 70-talet. Nu när jag snart är 70 och tittar tillbaka slår det mig att de flesta av mina vänner är de som kom samtidigt från Dalarna. Det finns ingen ”infödd Stockholmare” bland dem. Det närmaste är en inflyttad från Södertälje, som jag umgås med sedan barnen gick i dagis.

Jag ser inte detta som rasism mot ”lantisar”, det tar tid att rota sig på nytt. Så tagga ner, släng offerkoftan och skyll inte på rasism. Det är en skadlig beskrivning och skapar bitterhet. Det är inte så roligt att umgås med en bitter person.

Men det är också klart för mig att det inte enbart är ett problem på individnivå. Men den förklaring insändaren ger att det skulle handla om ”rasifierade” kontra ”vita” anser jag är skadliga dimridåer.

För mig låter det som att man skyller på mig, en ”vit innerstadsbo”. Det förefaller vara samma mekanism som rasism. Man pekar ju ut oss ”vita”. 

Inflyttningen till Stockholm har sedan 70-talet varit mycket stor. Det är klart att det orsakar svårigheter. På individnivå klarar man inte av att bjuda in så många eller skapa nya kontakter.

Det är ett systemfel att låtsas som att det inte är det stora antalet som orsakar problem. Därför anser jag att inflyttningen ska stoppas ett antal år för att kunna integrera dem som är här nu.