Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stoppa-jakten-pa-vara-fridlysta-lodjur/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Stoppa jakten på våra fridlysta lodjur”

Foto: Heiko Junge/NTB

Trots att lodjuret är fridlyst jagas det i så kallad licensjakt och skyddsjakt som inleds den 1 mars. I själva verket handlar det om en troféjakt som borde förbjudas, skriver läsaren Annika Anastassiou.

Rätta artikel

Våren närmar sig. Alla människor gläder sig över ljusets och hoppets tid.

Men den 1 mars är en mörk och dag för våra lokatter. Då börjar nämligen licensjakten.

Redan från den 1 februari var det tillåtet att öva jakt. Lodjuren ringades in.

Det är tillåtet vid lodjursjakt att använda två lösa hundar på en lokatt. Hundarna är försedda med gps.

Lokatten springer för livet, jagade av två aggressiva hundar, ofta av nya aggressiva hundraser. När lokatten inte orkar mer klättrar den upp i ett träd. Hundarna väntar nedanför och vaktar lokatten tills jägaren, som kanske suttit varmt och skönt i en bil och väntat ut jakten, kommer till platsen och skjuter lokatten. 

Lokattmamman har vid denna tid sina årsgamla ungar med sig. Mamma och barn blir jagade. Mammor förlorar sina barn, barn förlorar sina mammor.

Även andra djur har ungar nu. Lösa hundar som spränger fram i naturen, i barnkammaren och bland parande djur orsakar skador även på katter, höns, får, gäss och andra hundar.

Lösa hundar är förbjudna i skogen från 1 mars till den 21 augusti – med undantag för jakthund. Jakt med fällor är tillåten i vissa län. Fällorna ska enligt lag vittjas två gånger per dygn, men hur vet man att lagen efterlevs? Ingen finns ute i skogen och kontrollerar att inte jaktbrott begås.

Lodjuret är fridlyst, men jagas ändå i så kallad licensjakt och skyddsjakt. Jag kallar det för nöjes- och troféjakt. 

Sverige är ett stort land. Vi är nästan tio miljoner människor. Hur många lokatter finns?! Kanske 1.200. 

Jägaren kan få ett så kallat citesintyg utfärdat av jordbruksverket, så att hen får behålla skinnet. Handel med skinn, tassar, kranier, och björnramar som säljs till bland annat Kina ökar.

Jakten blir alltmer kommersialiserad. Utländska jägare bjuds in att för stora pengar vara med i jaktlag och jaga t ex de spektakulära rovdjuren. 

Evert Taubes vackra strof ” låt dem få leva, de är ju så sköna” klingar falskt just nu. Måste vi kanske ändra den till ”låt oss döda dem, de är ju så sköna” för att passa tidens anda?

Nej, gör inte det! Stoppa lodjursjakten!