Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stoppa-kottimporten-sa-att-bonderna-klarar-torkan/

DN Åsikt

DN Åsikt. Stoppa köttimporten så att att bönderna klarar torkan

Lars Albinsson i Fjelie utanför Lund upplever den värsta torkan sedan han blev lantbrukare 1975. Foto: Andreas Hillergren/TT
Lars Albinsson i Fjelie utanför Lund upplever den värsta torkan sedan han blev lantbrukare 1975. Foto: Andreas Hillergren/TT

Ett tillfälligt importstopp av kött behövs för att lösa krisen för svenska köttbönder. Torkan kräver också att regering och riksdag agerar och ser till att bönderna får pengar från Jordbruksverket i tid.

Just nu gläds svenska folket åt det varma och soliga vädret som fortsätter vecka efter vecka. Samtidigt pågår en katastrof i vårt land som de flesta inte tänker på.

Vi har det värsta torkåret sedan 1955 och för andra året i rad har Sveriges kvarvarande lantbrukare ett fruktansvärt tufft år. Betena blir sönderbrända och fodret som ska samlas in för vintern torkar bort. Alla jobbar dygnet runt för att bärga så mycket mat det bara går till djuren. Alternativet är slakt, fast egentligen är det inget alternativ då slaktköerna är enorma och bara ökar. Valet kommer att bli att nödslakta friska djur som sen bränns. Vilket enormt slöseri med resurser!

För cirka en månad sedan gav Myndigheten för samhällsskydd och seredskap ut foldern ”Om krisen eller kriget kommer”. Krisen är här och nu! Hästar går troligen till nödslakt först på grund av brist på foder. Bönderna har fullt upp med att finna foder till produktionsdjuren.

Vi har en livsmedelsstrategi som går ut på att öka produktionen, men just nu går det snabbt utför. Riksdagspolitikerna lyser med sin frånvaro, förmodligen upptagna med Almedalsveckan. Varför hörs det inget från riksdagspartierna och landsbygdsministern i synnerhet och även försvarsministern?

Sverige riskerar att förlora massor av djur. Sedan finns risken att blir många bönder som lägger ner, så inte politikerna inte vaknar var det ogjort arbete med en livsmedelsstrategi. Många arbetstillfällen kommer att försvinna.

Ska svenska folket få vänta på en insats tills vissa varor är slut i affärerna? Det skrevs nyligen om att det skulle kunna bli brist på svensk öl, men det här är mycket allvarligare. Släpp allt annat nu och visa svenska folket handlingskraft innan det är försent!

Det krävs snabba insatser så att våra bönder klarar av denna kris. Vi i Landsbygdspartiet oberoende vill att slakterierna får hjälp så att de kan slakta så mycket det bara går och frysa köttet. Sedan måste de fortsatta eftersläpningarna av Jordbruksverkets ersättningar till bönderna upphöra omedelbart, för pengarna går åt till att köpa foder.

Ett tillfälligt importstopp skulle också underlätta och det borde gå att få igenom i en sådan här krissituation, speciellt köttimport från länder som inte lever upp till Sveriges hårdare djurskyddslagar. Regelförenklingar måste också införas snabbt så att bönderna kan koncentrera sig på foder och inget annat.

Medförfattare: Magnus Malmsten, Claes Littorin, Monica Björsell, och Tjern Inga Wall.