Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stoppa-krig-viktigare-an-klimatfragan/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Stoppa krig viktigare än klimatfrågan”

Bild tagen från den turkiska sidan av gränsen, tagen i måndags, stiger rök upp från den syriska staden Ras al-Ain på den sjätte dagen av den turkiska militära offensiv mot kurdiska styrkor. Foto: Ovan Kose/AFP

INSÄNDARE. Stoppa krig och konflikter är just nu viktigare än klimatfrågan. Men tyvärr sticker världens ledare sina huvuden i sanden, skriver gymnasieeleven Mohammed Zarra.

Som uppvuxen i Syrien har jag svårt att beskriva mina känslor när jag i sociala medier ser ruinerade städer, döda eller svårt skadade människor. Hemlängtan har alltid funnits där och kommer finnas livet ut.

Bombningar och explosioner har för många blivit en vardag. Barn vaknar till ljudet av bombningar och flygräder i stället för fågelsång. 

Nya kriser är på gång i Mellanöstern sedan den turkiska regeringen beordrat ett militärt anfall mot de kurdiska delarna av Syrien. Konsekvenserna av det syriska inbördeskriget har varit förödande, lokalt och globalt.

Klimatfrågan är tveklöst vår tids största och viktigaste ödesfråga. Men i en värld där otrygghet och osäkerhet eskalerar är det ännu mer nödvändigt att ta itu med rådande konflikter och krig.

”How dare you?” Den frågan ställde nyligen den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg till världsledarna i FN. Vore det inte mer angeläget att fråga hur de vågar sticka huvudet i sanden och blunda för berövandet av frihet och trygghet för så många?