Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stoppa-matchen-mot-israel/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Stoppa Davis cup-matchen mot Israel”

Demonstrationer och upplopp ägde rum i Malmö när Sverige och Israel möttes förra gången i Davis cup 2009. Foto: Johan Nilsson / TT

INSÄNDARE. Den 13-14 september ska Sverige spela Davis Cup-tennis mot Israel i Stockholm. Tennisförbundet borde lyssna på det palestinska folket och stoppa matchen, skriver Gunnar Olofsson.

Israel är inte vilken stat som helst. Det är en stat som ockuperar grannlandet Palestina med militär, murar och stängsel och har byggt så kallade bosättningar där 650.000 personer nu bor på stulen palestinsk mark.

Ockupationen påverkar palestinierna i hela deras vardag, då de inte kan bruka sin jord, resa fritt eller få den vård de behöver. Ockupationen gör det också omöjligt för palestinierna att ha en fungerande idrottsrörelse. Palestinier som protesterar mot ockupationen fängslas och torteras av militären, och bara sedan förra året har över 300 demonstrerande palestinier skjutits ihjäl av israeliska prickskyttar.

Israels politik utgör brott mot en rad FN-konventioner och har upprepade gången dömts ut av det internationella samfundet. Senast har FN:s säkerhetsråd (resolution 2334) förklarat att Israels bosättningspolitik är ett allvarligt hot mot freden och måste upphöra.

Över 200 organisationer inom det palestinska civilsamhället har uppmanat oss i våra länder att med bojkottkampanjer och sanktioner förmå Israel att upphöra med ockupationen och förtrycket av det palestinska folket.

Det borde vara en självklarhet för Svenska Tennisförbundet och idrottsrörelsen som helhet att lyssna på den palestinska icke-våldsrörelsen och avstå från att spela tennis eller fotboll mot Israel - eller deltaga i idrottssammanhang där Israel är representerat - så länge ockupationen pågår.

Ställ in matchen! Spela inte tennis mot Israel!