Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stoppa-sveaskogs-helikopterjakt-pa-alg/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Stoppa Sveaskogs helikopterjakt på älg”

Foto: Geir Olsen/NTB

INSÄNDARE. Inte ens en pågående pandemi, än mindre lokala protester, får Sveaskog att ifrågasätta barbarisk jakt mot svältande djur. Nu måste Sveaskogs planerade helikopterjakt på älg stoppas, skriver Eva Stjernswärd.

Sveaskogs vd Per-Olof Wedin har sagt: ”Vi har en maktposition och ska utnyttja den makten till något bra”. Maktpositionen utnyttjas till att kräva masslakt på älgar med rena krigsmetoder – helikopter, skoter och drönare. 

Målet är svältande älgar i nöd, vars brott är att försöka överleva vintern på energifattig mat som växer på skogsbolagens mark. Det handlar bland annat om dräktiga älgar som bär långt gångna foster.

Hur vågar förvaltare av svenska folkets skogar visa att etik och moral inte gäller naturens egna invånare? Sveaskog, som redan symboliserar exploatering av naturskogar och biotoper med höga naturvärden och som fått kritik för dålig miljöhänsyn i just Norrland, borde ställas inför djurens krigsrätt om det fanns någon.

Står svenska folket bakom så makabra beslut eller har en sorts krigsfurstar utbildats för att styra över de vilda djuren i Sverige? När Sveaskogs skogsvårdschef Mikael Lundberg säger att jakten blir effektivare och att avskjutningsmålen ska uppnås förtydligas förebilderna. Vanligt folk bryr man sig inte om.

Redan 1513 skrev Machiavelli i ”Fursten”: ”Krigskonsten har en sådan egen inneboende kraft att den inte endast håller dem som är födda till furstar kvar vid makten, utan den förorsakar också många gånger att enkla medborgare kan höja sig till fursterang.”

Fursten ska hänsynslöst hävda sin makt inåt och utåt. Det spelar ingen roll vilka medel som används, menade Machiavelli.

Svenska folkets skogar styrs alltså av enkla medborgare som upphöjt varandra till fursterang över djur och natur som inte tvekar att offra skogens konung älgen, på Sveaskogs giriga altare, bolaget som redan brandskattat skogarna genom att bjuda ut de andra djuren till marklösa jägare från när och fjärran.

Till dessa säljs ”jaktäventyr”, en glorifierad terror som idkas mot allt som föraktfullt kallas ”småvilt”. Stadsjeepar och bly kontaminerar skogarna, lösa jakthundar och jägare får dominera naturen utan allmänhetens insyn.

Brutala jaktmetoder har blivit statens signum i Naturvårdsverkets regi eftersom helikopterjakt, halvautomatiska vapen, fällor och aggressiva hundar mot fridlysta rovdjur redan är legio. Detta har skapat en norm för våld mot vilda djur och en vurm för krigsmetoder mot chanslösa varelser, vilket skogsfurstarna tog fasta på som en ”effektiv åtgärd” mot hungriga älgar.

Det hårdare samhällsklimatet avspeglas i jaktmetoder. Det är en avtrubbning som möjliggörs av djurskyddslagen, som inte inräknar vilda djur. Det utnyttjas av Naturvårdsverket som bifaller jakt från helikopter genom att påstå att det ”minskar lidandet”.

Helikopterns utvecklare Igor Zikorsky vänder sig förmodligen i graven när helikoptrar planerar att användas som dödsmaskiner mot vilda djur. Det är ett massmissbruk att använda helikopter – som i fredstid är en symbol för räddningstjänsten - för att jaga och döda djur. Detta ska alltså ske i ett Sverige som varken erbjuder förlossningsvård till alla i glesbyggd eller kan släcka skogsbränder utan hjälp från utlandet.

Skogsbruk kan inte räknas som hållbart när dess naturliga invånare förföljs och dödas i sitt enda hem. Inte ens en pågående pandemi, än mindre lokala protester, får Sveaskog att ifrågasätta barbarisk jakt mot svältande djur.

Utan empati förkunnades att man ska arbeta vidare med frågan. Varför gynnas sådana furstefasoner?

Sveaskog har erbjudits att svara på insändaren, men avböjer med motiveringen att bolaget ”avstår skyddsavskjutningen (trots tillstånd från Naturvårdsverket) så frågan är överspelad för vår del” (Niclas Brantingson, presschef Sveaskog, i mejl till DN Åsikt).