Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Stoppa troféjakten på fridlysta lodjur

Foto: Heiki Junge/TT
Foto: Heiki Junge/TT

Jakten på lodjur är en skam för Sverige och borde stoppas. När licensjakten på det fridlysta djuret inleds på torsdag ska 76 utrotningshotade djur skjutas under sex veckor. Det påminner om den troféjakt som pågår i Afrika.

På torsdag sätter licensjakten på lodjur igång, trots att arten ligger på miniminivåer för bevarandestatus. Två dagar senare, på lördag, firas den internationella dagen för artskydd i världen.

Denna dag är tillägnad de utrotningshotade stora katterna som lejon, tigrar, leoparder, jaguarer och lodjur. Den dagen har FN:s generalförsamling också utsett till världens viltdag. Här synliggör man orsakerna till de sjunkande populationerna för de stora kattdjuren, som har sin grund i konflikter med människor, tjuvjakt och olaglig handel.

Det kan tyckas som en ödets ironi att vi i Sverige tillåter licensjakt på lodjur när man vet att populationsnivåerna för bevarandestatus ligger lågt. Det handlar precis som i Afrika om ren troféjakt.

I Sverige har länsstyrelser i sju län tagit beslut om att 76 lodjur ska skjutas under årets licensjakt till och med den 15 april. Jakten kommer att bedrivas under lodjurens parningsperiod, som börjar i slutet på februari och pågår under mars månad. Vid denna tid följs lodjurshonan fortfarande av sina årsungar, som är beroende av sin mamma.

I licensjaktbeslutet står det att man av "etiska" skäl skall skjuta ungarna före lodjursmamman, eftersom ungarna annars svälter ihjäl om mamman skjuts först. Under parningstiden är det också lätt för jägarna att lokalisera lodjuren då de lockar/ropar på varandra. Jakt under brunst strider mot artskyddsförordningen.

De jaktmetoder som tillåts är motordrivet fordon, högteknologiska vapen och gps. Två jakthundar får förfölja ett och samma lodjur. Ofta försöker lodjuren vid livsfara rädda sig upp i träd, och där blir de ställda av hundarna och sedan skjutna.

Fällor är tillåtna och behöver endast vittjas två gånger per dygn. Det är ett djurplågeri utan dess like. Till råga på allt bjuds utländska jägare in till licensjakten. Dessa betalar för att delta som nöjesjägare, licensjakten är alltså också en trofèjakt på våra älskade lokatter. Lodjursskinn är förbjudet att sälja, men Jordbruksverket kan göra undantag från förbudet genom ett särskilt intyg. Detta intyg gäller för handel inom EU.

Man förskräcks. Det är alltså inte endast i Afrika det pågår troféjakt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.