Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/storforetag-och-politiker-skapade-klimatkrisen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Storföretag och politiker ansvariga för klimatkrisen”

Skolstrejk i Malmö den 15 mars. Foto: Lars Brundin

Skolstrejken som barn och ungdomar initierat handlar inte om förändrad livsstil. Syftet är att sätta strålkastarljuset på de som verkligen är ansvariga: storföretag och politiker, skriver studenten Isak Tegmark.

Rätta artikel

Skolstrejkande ungdomar har förstått något som den äldre generationen tycks ha missat. Klimatkrisen är inte ett resultat av dagliga duschar, fyra nya jeans om året eller att någon tagit bussen eller bilen i stället för cykeln till skolan när vädret var kasst.

Nej, i stället visade en studie som nyligen publicerades att tre svenska företag – klädkedjan H&M, telekomföretaget Ericsson och vitvarutillverkaren Electrolux – globalt står för större koldioxidutsläpp än hela Sverige.

Ragnvald Nilsson uppmanar i en insändare på DN Åsikt den 19 april ungdomar att agera i sin vardag och inte bara skolstrejka. När han pratar om att agera handlar det om att köpa färre jeans och duscha mindre.

Alla de tusentals elever och unga som strejkat och fortsätter strejka på fredagar har förstått att deras individuella små livsval inte kommer ha en ärlig chans att vända det som håller på att hända. Klimatkamp handlar om att lyfta frågan till ett nytt plan, att vara tydliga med vilka som är de stora bovarna och att ställa krav på förändring. 

Det är vår generation som ska ta över den här världen och vi tänker inte nöja oss med att strunta i att duscha ibland. Vi tänker utkräva mer än vad politikerna är beredda på. 

Stor förändring sker sällan för att folk ändrar lite i sin vardag. Stor förändring kommer av att vi är många som går tillsammans för det vi tror på.

Den rörelse som byggts upp kring skolstrejkerna verkar ha upprört många. Det är i sig inte så konstigt. Rörelsen hotar den rådande tystnade om de riktiga klimatproblemen. 

Den pekar ut storföretagen, de rikaste toppspelarna och lata politiker som de med störst skuld. Det stämmer inte överens med den allmänt vedertagna bilden av individens möjlighet att påverka genom smått förändrade konsumtionsmönster. 

Att demonstrera och få publicitet är inte roligt, det är nödvändigt. Vi har gått från ord till handling. Som det brukar stå på banderollerna: ”System change, not climate change!