Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/storforetagen-ska-ta-ansvar-for-klimatet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Storföretagen ska ta ansvar för klimatet”

Foto: Lasse Swärd

Både flygskam och flerbarnsskam vittnar om den skamligt låga nivån på klimatdebatten. Det är hög tid att ta problemet på allvar och utkräva ansvar där det faktiskt ligger – hos storföretag och inte hos privatpersoner, skriver läsaren Jesper Jederlund.

Rätta artikel

Så var det dags igen. ”Koldioxidutsläppen påverkas absolut av hur vi lever. Men ännu mer av att vi lever.” Så uttrycker sig Hanne Kjöller i en uppmärksammad kolumn på DN:s ledarsida.

Är det inte nog med den skuldbörda som redan läggs på familjen som tar flyget till Kreta för att fly vardagsstressen? Nu ska de skuldbeläggas för att vara en familj över huvud taget. Men varför stanna där? Varför inte dra argumentet till sin logiska slutsats? ”Rädda klimatet – ta ditt liv!”

Sedan den brittiske nationalekonomen Thomas Malthus lanserade sin överbefolkningsteori för över 200 år sedan har denna varit ett populärt argument bland dem som hellre pekat på de hungrande massorna som orsak till hungern än på brödpriserna. Det är därför inte konstigt att argumentet i dagens klimatkris dyker upp hos dem som redan tryggat en bekväm plats i livbåten på det sjunkande skeppet.

Att skrika efter indragna barnbidrag och en global ”få barns-policy” är att helt bortse från de materiella omständigheter som ofta ligger till grund för barnafödande. I fattigare delar av världen – där det saknas tillgång till välfärd – är barn helt enkelt en pensionsförsäkring. Antalet barn per familj står i regel i proportion till levnadsstandarden. 

Att skuldbelägga dem som föder flest barn är därför detsamma som att skuldbelägga de redan mest utsatta; de som bidragit minst till klimatförändringarna, men som drabbas hårdast av dess konsekvenser.

Västerlänningarna, då? Förutom det moraliskt förkastliga i att skuldbelägga familjer som väljer att skaffa barn (världen är grym nog utan dem) är det att tackla problemet från helt fel riktning. Klimatkrisen är inte fattiga flerbarnsfamiljers fel – men inte ens trebarnsfamiljen på Södermalm som firade jul i Thailand bär det yttersta ansvaret.

En undersökning från 2017 visar att 100 företag är ansvariga för 71 procent av växthusgasutsläppen sedan 1988 (året då det blev allmänt erkänt att mänskliga utsläpp påverkar klimatet). Enligt de senaste siffrorna var utsläppen av växthusgaser från de tre svenska storföretagen Electrolux, Ericsson och H&M större än hela Sveriges samlade utsläpp.

Teknik finns för att utvinna en obegränsad mängd energi från förnyelsebara energikällor. Ändå visar undersökningar att 5 biljoner dollar (motsvarande 6,5 procent av världens bruttonationalprodukt) årligen går till att subventionera fossila bränslen. Var är krigsrubrikerna?

Det ”föraktfullt indignerat darrande” fingret, som Kjöller refererar till, måste vändas bort från både flygresenärer och småbarnsfamiljer; bort från individuella livsval och mot det system och de strukturer som sätter kortsiktiga vinstintressen framför livsbetingelserna på planeten.

Framtiden står på spel, men det är just våra barns framtid – och det är inte deras fel. Det är dags att utkräva ansvar där det faktiskt ligger: Hos dem som tjänar på vår undergång.