Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stormen-alfrida-visar-att-vi-maste-bry-oss-om-klimatet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Stormen Alfrida visar att vi måste bry oss om klimatet”

Nedfallna tallar i Uppland efter stormen Alfrida som slog till natten mellan den 1 och 2 januari.
Nedfallna tallar i Uppland efter stormen Alfrida som slog till natten mellan den 1 och 2 januari. Foto: Alexander Mahmoud

Efter sommarens torka blev stormen Alfrida ytterligare en påminnelse om varför vi måste göra allt vi kan för att stoppa klimatförändringarna. Extremväder blir allt vanligare och orsakar stora skador, skriver läsaren Torbjörn Vennström.

Rätta artikel

I söndags kväll kom strömmen tillbaka till vår by på Yxlan i Norrtälje efter att ha varit borta i sex dagar. En tacksamhetens tanke går till de skogsarbetare, elektriker och helikopterförare som slitit dag och natt för att röja efter stormen Alfrida.

Årsskiftet brukar följas av krispig kyla, men denna gång av ett rytande oväder från sydost med nordvindar av orkanstyrka i byarna. Så här ska det väl ändå inte vara?

Säger stormen Alfrida något om klimatet? Svårt att veta – vädret är ju ryckiga variationer, dag för dag, vecka för vecka.

Klimatet är väderstatistik, samlad under lång tid. Den statistiken säger att jorden blivit en grad varmare sedan vi på allvar började elda kol och olja. En grad låter inte mycket. Men denna lilla grad räcker för att den arktiska havsisen sakta men säkert håller på att försvinna.

Den räcker för att de starkaste stormarna, orkaner i kategori 5, har trefaldigats (de är ganska få, så siffran är skakig), men antalet kategori 4-stormar har också ökat och fördubblats i antal.

De värsta ovädren har blivit fler, redan vid en grad varmare temperatur. Hur blir det då vid två grader, vid tre? Vid fyra?

Jag vill inte uppleva fler Alfrida. Jag vill inte att våra barn ska uppleva stormar som Alfrida vart och vartannat år mitt i den kalla vintern där strömmen blir borta i dagar, kanske veckor.

Därför kämpar jag för att vi ska sluta släppa ut växthusgaser – så fort som möjligt, tack.