Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/storre-grona-lund-far-strandpromenad/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Större Gröna Lund får strandpromenad”

Foto: Åsa Sjöström

I Gröna Lunds expansionsplaner ingår en allmän strandpromenad på en träbrygga i vattnet. På så vis skulle man kunna promenera längs med strandlinjen från Junibacken till Djurgårdsfärjan, skriver Christer Fogelmarck, vd för nöjesfältets ägare Park and Resorts.

Rätta artikel

Djurgården är en unik plats med många olika upplevelser: vacker natur, museer, konsthallar, teatrar, restauranger. Vi förstår att våra planer på att utveckla tivolit kan väcka funderingar som i en insändare på DN Åsikt gällande hur promenadstråken skulle påverkas av en utbyggnad av nöjesfältet.

På den aktuella platsen finns i dag en asfalterad parkering med en otillgänglig strandlinje. I vårt förslag till ett utbyggt Gröna Lund vill vi skapa ett inbjudande promenadkvarter för boende och besökare.

Vi vill bland annat bygga ett torg mot vattnet för utökad sjötrafik samt anlägga en allmän strandpromenad på en träbrygga i vattnet. På så vis kan alla Djurgårdsbesökare promenera längs med strandlinjen från Junibacken till Djurgårdsfärjan, något man inte kan göra i dag.

Vår förhoppning är att det nya området kommer att bli en plats där vi kan sprida glädje till många barn och vuxna i generationer framöver, precis som vi har gjort på Gröna Lund sedan 1883.

Att lägga ner vattenmuseet Aquaria var ett av de svåraste besluten vi varit tvungna att fatta. Men fastigheten, som uppfördes som en temporär paviljong till Vasamuseet på 1960-talet, var i så nedgånget skick att den var bortom räddning.

Vår avsikt är att bevara den omtyckta restaurangverksamheten i en ny byggnad med tillhörande parkmiljö till sommaren 2020.