Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/storre-malbur-skulle-oka-underhallningsvardet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Större målbur lockar mer publik till hockeyn”

Större målburar inom ishockeyn är rätt väg att gå, menar insändarskribenten. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Ishockeymålvakterna blir allt bättre och avgör allt som oftast matcher på egen hand. Publiken vill se mål och en större målbur skulle öka den sannolikheten, skriver läsaren Sven-Åke Runelid.

Rätta artikel

Allt sedan Leif ”Honken” Holmqvists tid har målvakternas spel och utrustning förbättrats inom ishockeyn. Burväktarna räddar i dag mer än 90 procent av skotten på mål i snitt och de skott som slinker in gör det oftast med hjälp av slumpen, skymningar eller styrningar.

Man ska inte stoppa utvecklingen, men den kan kräva att detaljer justeras. Ett exempel är målburens storlek som bör göras den större.

Mitt förslag är att göra den 20 centimeter bredare och tio centimeter högre. Att utöka omkretsen ger utespelare en rättvisare möjlighet att överlista dagens målvakter.

Den individuella skickligheten premieras då bättre för både utespelare och målvakt, vilket ger publiken mer valuta för pengarna.

Åskådarna vill se fler mål, och inte bara en målvakt som på egen hand kan avgöra en match. Det kan naturligtvis vara roligt som undantag, men inte som regel.

Ingen spelare får bli större än laget, heter det. Ishockeymatcher ska inte avgöras enbart efter bra målvaktsspel och tur.