Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Storstadsfamiljer kan behöva förskola på heltid

Förskola på heltid behövs för många storstadsfamiljer på grund av hur livet ser för dem. Möjligheten till heltid för syskon trots att en förälder är hemma med bebis innebär en valfrihet, inte tvång. Varje familjesituation är unik och det är föräldrarna som är kunniga nog att avgöra.

Här i Stockholm bor väldigt många barnfamiljer i trånga lyhörda lägenheter. Många grannar stör sig därför väldigt mycket på lekande barn. Så fort barn råkar skratta för högt eller springer på golvet så börjar många grannar klaga. Vi har inte heller egna trädgårdar där vi kan skapa en trygg utemiljö för våra barn. Vintertid kan det dessutom vara väldigt besvärligt att ta sig med barnvagn till de få offentliga lekplatser som finns kvar speciellt som många av oss i Stockholm saknar bil. Allmänna lekplatser är också tyvärr ofta platser dit uteliggare, missbrukare med flera drar sig till på kvällar och helger. Det är därför nästan alltid ölburkar och glassplitter med mera på lekplatser.

Att för en ammande mamma tvingas gå upp och lämna på förskolan tidigast kl 9 efter att kanske varit vaken på natten och ammat och sen gå och hämta storasyskon redan kl 14:30, för att hinna dit till 15, är tungt. Att istället kunna lämna över till den andre arbetande föräldern att lämna och hämta ett syskon kan vara en helt avgörande skillnad för att orka.

Ur ett barnperspektiv så är det inte heller så roligt att vara kompis med någon som måste gå hem redan kl 15. På de förskolor jag känner till blir barnen som ett A- och ett B-lag beroende på när de måste hem. Det är de som måste hem tidigt som är B-laget och som inte alltid får följa med på de längre roligare utflykterna, för de hinner inte.

Många av oss som bor i Stockholm saknar också helt avlastning i form av en mormor eller andra släktingar som kan ge avlastning. Många av oss är inflyttade och har därför ingen släkt i staden. Att sitta i en trång lägenhet med två små barn utan avlastning och med grannar som klagar på barnens lek under hela vinterhalvåret är inte bra för barnen och knäcker många mammor i storstäder. Att själva ha möjligheten att få avgöra hur lång tid det äldre syskonet ska vara på förskolan kan vara räddningen för dessa familjer. Rätten för syskon att gå heltid innebär valfrihet – inte ett tvång. Det är kort sagt bra att föräldrar i Stockholm kommer att få valfriheten att själva avgöra vad som är bäst för just dem.

Jag är så otroligt glad att jag bor i Stockholm och jag är en av dem som just fått ha ett äldre barn på förskolan på heltid när jag var hemma med nyfödd. Förskolan har naturligtvis inte alls ersatt vårt hem eller mitt ansvar som förälder. Det finns gott om tid att hinna knyta an, mysa, läsa sagor, baka chokladbollar med mera trots förskola på heltid. Mina barn är i dag i 20-årsåldern och jag är väldigt glad och stolt över dem och den fina sammanhållningen vi fortfarande har i vår familj.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.