Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stort-misstag-att-sla-ihop-volvo-med-geely/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Stort misstag att slå ihop Volvo med Geely”

Volvos Torslandafabrik i Göteborg.
Volvos Torslandafabrik i Göteborg. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Det är ett stort misstag att slå ihop Volvo Cars med det kinesiska bolaget Geely. Sammanslagningen gynnar kinesiska intressen och missgynnar svenska, skriver Arne Carlsson.

Nu riskerar Volvo att göra sitt största misstag någonsin. Man planerar att slå ihop bolagen Volvo Cars och Geely för att sedan börsnotera det nya bolaget.

Inser man inte att detta skulle gynna kinesiska intressen i första hand? Geely vill åka snålskjuts på Volvos varumärke för att öka sina egna marknadsandelar. När Geely sedan inte behöver Volvo längre kan konkursen snart vara ett faktum.

Kina försöker köpa svensk mark för olika ändamål, man försöker påverka svenska politiker och medborgare till tystnad för att undergräva demokrati och yttrandefrihet.

Tidigare talades det om ”den gula faran”. Detta är i högsta grad aktuellt i dag, och om vi inte håller Kina borta från våra intressen och utanför våra gränser kommer vi snart att få stora problem.

Vi ska naturligtvis ha sunda handelsavtal och goda diplomatiska relationer med Kina, men vi får aldrig göra avkall på vårt oberoende och våra demokratiska principer eller skrämmas till tystnad vad gäller mänskliga rättigheter.