Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/straffa-foraldrar-till-barn-som-begar-brott/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Straffa föräldrar till barn som begår brott”

Polis undersöker platsen efter en skjutning i Malmö. Foto: Patrick Persson

INSÄNDARE. Straffa föräldrarna till barn som begär brott. Det är enda sättet att bryta traditionen med blodshämnd från Mellanöstern som ligger bakom det allt grövre våldet i Sverige, skriver Özcan Kaldoyo.

Riksdagspartierna har haft möten för att diskutera hur man ska bekämpa gängkriminaliteten. De kommer säkert lyssna på experter och tala om nya resurser för polisen. 

Men man måste känna till och våga angripa roten till det onda. Annars kommer åtgärderna bli tandlösa. 

Blodshämnd finns och har funnits i Mellanöstern i hundratals år. Det är en skam för en familj eller en klan om man inte hämnas sina mördade klanmedlemmar och andra oförrätter. 

Ingen får tro att dagens ungdomar som är omyndiga och begår grova brott gör det utan föräldrarnas vetskap. En familj som förlorar sin son på grund av kriminalitet kommer att utöva full hämnd för sin son oavsett vad orsaken må vara. 

En kvinna kommer att säga till sin man: ”Jag kommer inte dela säng med dig så länge du inte hämnas för vår döda son”. 

En kvinna kan gå hemma utan att bada i flera månader för att ingen har hämnats för den döde sonen. 

En pappa kan gå klädd i den döde sonens kläder för att påminna sina andra söner att man skall hämnas. 

Man ifrågasätter ständigt söner hur de kan äta, dricka, festa eller gå på bröllop eller roa sig på något annat sätt om man inte först har hämnats för den döde sonen. Sorgen är ständigt närvarande dygnet runt i hemmet och på annat håll. 

Förutom allt detta kommer även andra släktingar klaga högt över varför familjen inte har hämnats. De ungdomar som lever i en familj med denna kultur och tradition kommer att drivas att begå brott eller hämnas. 

När en man utövar hämnd, hyllas han. De som lever i denna tradition vet också mycket väl att minderåriga som begår allvarliga brott kan slippa straff. 

Dessutom gäller att när man vill hämnas måste man inte utöva hämnden på just den person som är skyldig, utan man kan utöva hämnden på någon annan i den skyldiges familj, till och med på kvinnor och barn. 

Det är just detta som är roten till det onda: ungdomarnas föräldrar och vuxna och de traditioner de för vidare till dessa ungdomar. 

Vill man utrota traditionen av hämnd från grunden måste man ta till storsläggan. Men det kommer – till skillnad från nu – ge både kortsiktiga och långsiktiga resultat. 

Rör det sig om grova brott där minderåriga är inblandade måste föräldrarna ansvara för den minderåriges brott. Om föräldrarna vet att de kommer att dömas och hållas ansvariga för den minderåriges brott, kommer denna tradition och kultur att försvinna för gott.