Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 03:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/straffa-spelbolagen-genom-att-vagra-spela/

DN Åsikt

DN Åsikt. Straffa spelbolagen genom att vägra spela

Foto: Janerik Henriksson/TT

Det finns ett enkelt sätt att bli av med den förfärliga spelreklamen: sluta att spela. Om inte konsumenterna reagerar kommer ingenting att hända.

En, med rätta, irriterad medborgare ställde frågan, som jag av en slump råkade höra, varför det är så mycket reklam för spelbolagen på tv under fotbolls-VM. Det är lätt att instämma i missnöjet. Jag har själv svurit över hur svenska idrottsstjärnor sålt sin själ till detta otyg och undrat över hur många spelbolag det kan finnas plats för.

Men varför? Går det att skylla på spelbolagen? Jag skulle svara: Dessvärre inte.

Reklamen finns där av ett enda skäl, och det är att den fungerar. Den är lönsam och så fungerar kapitalismen och den fria marknaden, vare sig vi vill det eller ej. De säljer och vi köper. Beträffande spelandet är det alldeles uppenbarligen en tjänst vi efterfrågar mer och mer.

Men hur kan det då bli så?

Svaret är enkelt: Vi har svalt betet med hull och hår. Vi har gått på myten att lyckan finns i rikedom, mer pengar och att plötsligt "drabbas" av ekonomiskt överflöd.

Det är just en myt. Egentligen är jag väl fel person att uttala mig eftersom jag aldrig haft mycket pengar, eftersom jag aldrig varit rik, men titta på de rika. Verkar de lyckliga? Verkar de nöjda? Snarare är det väl så att det tycks mig som "mycket ska ha mer" hela tiden.

Om jag ska uttrycka mig något drastiskt är "den enda" som blir lycklig av det ständigt ökade flödet av pengar "det ekonomiska systemet" som sväljer människor, skog och hav i en allt snabbare takt.

Ett bevis för detta är lögnen om behovet av ständig ekonomisk tillväxt. Vi har tillväxt år efter år efter år. Ändå måste vi spara på sjukhus och skolor. Ändå räcker inte pengahögen som enligt alla räknekonster blir större och större för varje år. Detta, att vi måste skära ner trots att vi har mer resurser, borde ju vara - och är - en orimlighet om myten om den ekonomiska tillväxten vore sann.

Nej, våga vägra spela, åtminstone om du är trött på kändisar som lovar dig guld och gröna skogar. Här har du en möjligt att göra något. Ju mindre vi spelar, desto mindre hjärndödande reklam tvingas vi se för spelbolag på tv.

Det håller inte skylla på företagen. De finns för att vi göder dem. Det är ditt ansvar.