Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/straffats-och-tvingas-lana-pengar-om-man-studerar-istallet-for-sitta-hemma/

DN Åsikt

DN Åsikt. Straffats och tvingas låna pengar om man studerar istället för sitta hemma

Systemet är konstruerat för att få bra siffror. För att dölja den verkliga antalet arbetslösa i landet.

Rätta artikel

Jag håller med Mikael Öström. Tror inte att det är bara systemfel som ligger bakom allt. Systemet är ”konstruerat fel”. De som sköter sig och vill studera straffas. Har  blivit övertygat att det som är fel är att våra politiker har designat systemet för att få bra statistik som kan användas i politiskt syfte. Man kan behålla makten eller vinna valet om man har bra siffror att visa. Många börjar studera när de blir av med jobbet. Och så länge man studerar är man inte arbetslös. Då har man bra siffror att visa.

Jag blev av med jobbet i september förra året. Företaget skulle läggas ner och jobbet skulle göras utomlands. Billigare arbetskraft lågt bakom beslutet. Det var ont om jobb här i Halmstad och att köra 14 mil om dagen lockade inte, så jag bestämde att utnyttja de sex månader med lön jag hade fått för att utbilda mig. Och försöka få ett jobb i närheten. Började läsa på distans på heltid.

I slutet av mars fick jag reda på att jag inte hade rätt till arbetslöshetskassan eftersom jag var student och inte arbetslös. Jag blev hänvisad att söka studiebidrag och om det inte räckte med pengarna skulle man få låna. Efter att ha betalat A-kassan i 18 år måste man gå och låna pengar för studera. Behövs inte säga att man inte blir glad av det beskedet. Att belåna sig när man är 50 år och förväntas få en usel pension i framtiden är ingenting man vill göra.

Som tur är har jag fått en anställning tack vare mina studier och företaget där jag gjorde min praktik.

Tycker det är väldigt dåligt att folk som blir av med jobbet och har rätt till a-kassan ska tvingats låna pengar för att studera. Det gör att många lämnar sina studier.