Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 17:33 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stram-migrationspolitik-kravs-for-att-klara-integrationen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Stram migrationspolitik krävs för att klara integrationen”

Väntsal för asylsökande på Migrationsverket i Solna.
Väntsal för asylsökande på Migrationsverket i Solna. Foto: Marcus Ericsson/TT

Vi måste fokusera på uppgiften att integrera de som redan fått uppehållstillstånd i vårt land. För att klara av det behövs en stram migrationspolitik, skriver läsaren Leif Johansson.

I debatten om migration och integration sker alltför ofta en förenklad kategorisering av olika debattörers ståndpunkt. Antingen så är hen för (i stort sett) öppna gränser och är i och med detta välvilligt inställd till invandrare och duktig på att integrera dessa, eller så är hen för (i stort sett) stängda gränser och antas då vara ogint inställd till invandrare och inte vilja bidra till att integrera dessa.

Men kan det möjligen finnas en tredje ståndpunkt som är minst lika rimlig? Att det kan vara lättare att välkomna och integrera de flyktingar som redan fått uppehållstillstånd i vårt land, om det inte kommer så många nya?

Det handlar om bostäder och arbetstillfällen men också den vardagliga kontakten mellan infödda svenskar och invandrare som är nödvändig för en integration i vårt samhälle, för att de ska lära sig språket och vilka normer som gäller i umgänget människor emellan.

Enligt SCB var i fjol andelen med utländsk bakgrund (födda utomlands eller födda i Sverige av två utländska föräldrar) i Sveriges befolkning 24 procent. I Stockholms stad var andelen 32 procent och i Malmö 45 procent. Sverige har enligt Eurostat under den senaste tioårsperioden tagit emot mer än fyra gånger fler asylsökande per capita än vad EU-länder i genomsnitt tagit emot.

Skillnaden i sysselsättningsgrad mellan utlandsfödda och infödda svenskar har minskat något de senaste åren, men är fortfarande stor. Till det kommer att vi nu antagligen står på toppen av en högkonjunktur och arbetslösheten förväntas snart öka. En annan viktig faktor i sammanhanget är att de flyktingar som kommit till Sverige de senaste åren, främst från Syrien, Afghanistan, Irak, Somalia och Eritrea, har en betydligt sämre utbildning än vad tidigare flyktingar haft.

Det är uppenbart att den nuvarande situationen i sig innebär en formidabel utmaning vad gäller integrationen. Barn i många skolor har svårt att lära sig svenska av den enkla anledningen att nästan inga barn i dessa skolor har svenska som modersmål. 

Skuggsamhällen har växt fram med en egen så kallad rättsskipning och egna normer, inte minst vad gäller förhållandet mellan män och kvinnor. Sverige har under lång tid tagit ett mångdubbelt större ansvar än EU-länder i genomsnitt.

Vi behöver nu fokusera på den redan mycket svåra uppgiften att integrera de som redan fått uppehållstillstånd i vårt land. För att klara av det behöver Sverige den närmaste tiden föra en stram migrationspolitik. Detta står inte i motsättning till en bra integration, utan är tvärtom en förutsättning för att integrationen ska ha någon chans att lyckas.

DN Åsikt 15 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.