Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sund-kristendom-loser-manga-samhallsproblem/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sund kristendom löser många samhällsproblem”

Högmässa i Lunds domkyrka 2017. Foto: Anders Hansson

Det sekulariserade Sverige skulle må bra av att en god och sund kristendom kom tillbaka till landet. Det skulle lösa många av samhällets problem, skriver teologie doktor Carl-Erik Sahlberg. 

Rätta artikel

Många av vårt samhälles problem och utmaningar skulle försvinna om sund, god kristendom kom tillbaka till det här landet. God, sund kristendom har genom historien förvandlat människor, samhällen och länder.

God, sund kristendom avskaffade faderns rätt att döda oönskade barn i romarriket. God, sund kristendom avskaffade seden att avliva gamlingar och sjuka genom så kallad ättestupa på medeltiden.

God, sund kristendom var med om att förbjuda änkebränningen i Indien. God, sund kristendom var med om att få ett stopp på slavhandel i de engelska kolonierna och i det muslimska Östafrika. God, sund kristendom ligger i dag i framkant med att hjälpa alkohol- och narkotikamissbrukare. 

Om god, sund kristendom kom tillbaka till Sverige, från skolsalar till medievärlden, skulle vi garanterat få ett helt annat Sverige. Då skulle antalet ungdomar som mår psykiskt dåligt gå ner. Då skulle drogmissbruket gå ner. Då skulle familjerna hållas mer intakta. Då skulle polis, vaktbolag och sjukvårdspersonal få mycket mindre att göra. 

Ja, men kristendomen har inte bara gjort gott genom historien, invänder någon.  Det är sant. Det har funnits människor som använt det goda kristna namnet. Fast på samma sätt som det har funnits dåliga kristna har det också funnits dåliga moderater, dåliga socialdemokrater, dåliga vegetarianer, dåliga älgjägare, dåliga djurgårdare.

Men god, sund kristendom har gjort väldigt mycket gott i historien – betongateism har gjort väldigt mycket ont i historien. God sund kristendom kommer alltid att finnas - till människors och samhällens bästa.