Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 02:58 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sundhetsfeminism-andas-fascism-mot-feta-kvinnor/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Sundhetsfeminism andas fascism mot feta kvinnor”

Emma Tönnäs är kroppsaktivist på Instagram.
Emma Tönnäs är kroppsaktivist på Instagram. Other: Privat

Sundhetsfeminister som hävdar att kroppsaktivister uppmuntrar fetma är själva stort samhällsproblem som andas fascism. Tvärtom är det så att kroppsaktivister förbättrar kvinnors hälsa, skriver kroppsaktivisten Emma Tönnes.

En våg av så kallad sundhetsfeminism sprider sig som en reaktion på fettaktivism på sociala medier. Som kroppsaktivist menar jag att kvinnor varken ska behöva klä av sig eller följa några fascistiska, snäva, skadliga och smala kroppsideal för att kalla sig feminister.

Genom historien har det funnits många kvinnoideal, både smala och runda. I ett mer jämställt samhälle bör kvinnor ha samma möjligheter och rättigheter som män till en odramatisk relation till sin kropp.

Vi är inte alls på god väg. Fler kvinnor än någonsin drabbas av ätstörningar. Bilder av smala kvinnokroppar sprids som aldrig förr och omöjliggör en neutral bild av vad en kropp kan vara.

Nästan alla kvinnor hatar sina kroppar. Hälsohetsen är total. Nästan alla kvinnor vill gå ner i vikt, trots att det ofta saknas medicinska skäl.

Kvinnokroppen är understuderad inom fysiologin. Det är mycket möjligt att kvinnor är starkare än vad patriarkatet tidigare fått det att verka som. Det innebär inte att feminister borde uppmuntra till ”starka och sunda kroppar”, utan att bilden av hur en kropp får se ut bör vidgas.

Att patriarkatet haft en snäv bild av kvinnors kroppar är uppenbart. Kvinnor har tvingats till smalhet i många år. Det riktigt feministiska bör därför vara dess motsats.

Vad gäller psykisk ohälsa är en möjlig förklaring till att den är mer förekommande bland tjocka det strukturella förtryck tjocka får erfara. Att inte bli tagen på allvar inom vården, att missgynnas på arbetsmarknaden, att tillskrivas egenskaper som lat och odisciplinerad på grund av ens kropp kan tära på vilket psyke som helst. Detta går även att säga om andra förtryckta grupper i samhället.

Ingen är så välutbildad om fetmans negativa konsekvenser som tjocka själva. Vi har ägnat alltför lång tid till att hata våra kroppar försöka ändra dem när de faktiskt inte behöver ändras på.

Att på sociala medier kunna följa alternativ till det smala ideal som patriarkatet prackar på oss är något som förbättrar kvinnors hälsa. Kroppsideal relaterade till anorexi och ortorexi är ett mycket allvarligare problem. En tjock kropp kan nämligen vara hälsosam, då hälsa inte alltid syns på utsidan och inte alltid är mätbart med måttband.

Några av feminismens nyckelord är rättigheter, möjligheter och skyldigheter att stå upp emot orättvisor. En sådan orättvisa är denna farliga hälsohets och den skadliga bantningsindustrins ökade inflytande.

Åsikten att feta är skyldiga samhället att förändra sin kropp andas sorgligt nog fascism. Feminister som yttrar historielösa åsikter om att ”uppmuntra fetma” är ett stort samhällsproblem. Jag uppmanar feminister, forskare och politiker att ta frågan på allvar.

DN Åsikt 16 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.