Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/svaga-som-sanne-maste-fa-stod-och-inte-bollas-runt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Svaga som Sanne måste få stöd och inte bollas runt”

Hur Sanne bollas runt mellan samhällets olika institutioner, utan att få den hjälp hon behöver, skildras av ”Uppdrag granskning” i Sveriges Television.
Hur Sanne bollas runt mellan samhällets olika institutioner, utan att få den hjälp hon behöver, skildras av ”Uppdrag granskning” i Sveriges Television. Foto: Foto: Emil Larsson/SVT

De allra svagaste i samhället måste tas om hand och inte bollas runt mellan samhällets olika institutioner. Att detta inte fungerar trots våra höga skatter är oacceptabelt, skriver läsaren Eva-Marie Dahl.

Rätta artikel

En av samhällets främsta uppgifter är att ta hand om de svagaste och ge dem det stöd och den vård de är i behov av. Det tror jag de flesta av oss kan vara överens om.

Via skatten betalar vi varje månad för detta. Stora mängder pengar pumpas in i våra institutioner för att säkra vården för dessa våra svagaste individer.

I Sveriges Televisions Uppdrag gransknings program ”Vem kan rädda Sanne?” fick man följa en 29-årig kvinna och hennes anhörigas tillvaro som inte kan kallas för något annat än ett rent helvete.

Hon transporteras in och ut från olika vårdinsatser – 14 olika förflyttningar inom 12 dagar. Detta i en situation av anorexia, i aktivt missbruk, psykoser, ångest och trauman.

Ingen gör fel, men systemet är riggat för misslyckanden som Marcus Heilig, professor i psykiatri och expert på beroendesjukdomar, påpekar i programmet.

Tack vare lagstiftningen som särskiljer missbruksvård och psykiatrisk vård kan vårdgivare med gott samvete skicka utsatta och sjuka patienter mellan sig. Svarte Petter-spelet får fritt spelrum. Psykiatrin lider ovanpå detta av kronisk brist på vårdplatser.

Jag kan inte låta bli att ställa mig den konspiratoriska frågan: Är detta vad man önskar, att dessa personer snabbt ska dö? Det vore ett cyniskt sätt att bli av med problemen.

Det som tydligt framkommer i programmet är denna grupps behov är att hålla fast och inte släppa taget.

Skapa behandlingshem som kan tackla såväl psykiatrisk sjukdom som missbruk. De är så tätt sammanlänkade, man behöver inte vara vårdpersonal för att inse och slå fast detta.

Lagstiftningen behöver anpassas till detta faktum och förändras. För patienter som Sanne betyder kontinuitet och trygghet allt, men verkligheten ser ofta ut som i reportaget: patienter skickas ständigt runt.

Människor dör dagligen på grund av något som mer liknar vanvård än vård. Politiker är ytterst ansvariga för denna ovärdiga situation.