Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/svart-att-satta-in-nya-bussforare-i-stockholm/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Svårt att sätta in nya bussförare i Stockholm”

Foto: Lars Epstein

SVAR PÅ INSÄNDARE. Vi vänder på varje sten för att kunna köra så mycket busstrafik som möjligt under coronakrisen. Men det är svårt att på kort varsel sätta in nya förare i lokaltrafiken i Stockholm, skriver Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Gunnar Alenius skriver i en insändare på DN Åsikt (25 mars 2020) att det borde gå att ta in arbetslösa bussförare från övriga landet för att lösa förarbrist i SL-trafiken till följd av coronaepidemin. Självklart tittar de bolag som kör SL:s busstrafik på alla möjligheter som finns för att bemanna busstrafiken i Stockholms län.

Det innebär bland annat att de tar in förare från andra bolag. Men det är inte så enkelt som det kan låta.

Han sätter själv fingret på några av problemen: Det är inte optimalt att köra turistbussar i linjetrafik, bland annat därför att det innebär tillgänglighetsproblem för rörelsehindrade. Att sätta in nya förare är inte gjort i en handvändning eftersom det tar tid att lära sig linjesträckningar och tomkörningsvägar.

Vi har sett att trafiken under början av veckan fungerat dåligt i några områden, på vissa linjer och under vissa tider. Vi på SL och våra trafikutövare vänder på varje sten och gör allt vi kan för att köra så mycket busstrafik som det går med de möjligheter och begränsningar som finns. Vi har nu skruvat på trafikupplägget och från i morgon, torsdag, kommer vi att kunna köra fler avgångar där vi tidigare haft problem med stor trängsel.

Vi stockholmare måste nu hjälpas åt och var och en måste ta eget ansvar i den situation som vi nu har i länet. Det innebär att man kan behöva ändra sina rutiner.

Har man förkylningssymptom ska man inte ge sig ut i kollektivtrafiken. Kan man jobba hemifrån bör man göra det. Kan man resa kollektivt utanför rusningstid bör man göra det. Tillsammans får vi kollektivtrafiken att fungera, trots förarbrist och reducerad busstrafik.