Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/svart-sjuka-far-betala-priset-for-besparingar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Svårt sjuka får betala priset för besparingar”

Fem av de 153 barnläkarna som undertecknat ett öppet brev om besparingarna på Karolinska universitetssjukhuset: från vänster Stavroula Anastasopoulou, Erik Sundberg, Katarina Wide, Svante Swerkersson och Anna Nordström. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Svårt sjuka får betala priset för besparingarna på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Eftersom den privatdrivna vården har skrivna kontrakt med Region Stockholm kan inte besparingar ske där, skriver 153 barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i ett öppet brev.

Det som sker i vården i Region Stockholm är mycket oroande och kommer att få långtgående konsekvenser.

Karolinska universitetssjukhuset har blivit ålagt att spara 1,6 miljarder kronor. Det är en svindlande stor summa. Politiker som uttalar sig säger att det beror på att sjukhusets kostnader har dragit iväg. Nu har ett varsel lagts om uppsägning av 250 läkare och 350 undersköterskor vid sjukhuset. 

Beslut om sjukhusbygget och upphandlingen togs av politiker, vilket beskrivits mycket väl i dagspressen och i boken ”Sjukt hus”. Omorganisationen och konsultupphandlingen är en skandalkantad historia beskrivna i boken ”Konsulterna”. Dessa skeenden visar tydlig att vården bör utformas och skötas av de som arbetar i den, inte av politiker eller konsulter.

Region Stockholm har ökande utgifter för internetförmedlad vård. Vi har länge förstått, men nu har forskning också visat, att ”nätläkare” inte avlastar den övriga sjukvården. Därtill har politiker förvånats över att Vårdval Stockholm har blivit så mycket dyrare än de räknat med.

Vi som arbetar i vården ser att den privata vården inte sällan fungerar på ett helt annat sätt. Privata vårdgivare drivs av vinstuttag. Tillgängligheten kan i vissa fall öka för människor med mindre komplicerade sjukdomar, det är sant – men varifrån tas resurserna?

Man drar inte heller lärdom av tidigare misstag. Vårdval har nu införts även för barn i Stockholm. Detta har lett till att alla landstingsdrivna barnmottagningar i regionen, utom en, har tvingats stänga under våren 2019. 

Vi undrar nu hur politikerna har tänkt på längre sikt. När tidigare beslut lett till att vården har stora problem med ökande kostnader vill politikerna spara. Eftersom den privatdrivna vården har skrivna kontrakt med Region Stockholm kan inte besparingar ske där. I stället görs besparingar i den landstingsdrivna vården, det vill säga vården av de svårast sjuka patienterna. 

Karolinska universitetssjukhuset är ett högspecialiserat sjukhus där vi tar hand om patienter med ovanliga och komplicerade sjukdomar från i stort sett hela Sverige. Vi tar hand om barn, de svårast sjuka barnen, som behöver vårdas på sjukhus.

Detta är avancerad och dyrbar sjukvård. Vi sliter varje dag med platsbrist, långa väntetider och oerhört hög arbetsbelastning. Vi arbetar ständigt på marginalerna och tummar på patientsäkerheten. Ytterligare besparingar är otänkbara och äventyrar säkerheten i vården ytterligare.

Besparingarna kommer, om de genomförs, också att få långtgående konsekvenser för vården de närmaste decennierna. När läkare måste sluta kommer vi inte kunna utbilda yngre kollegor för högspecialiserad vård. Mycket av den kompetens vi i dag har riskerar att gå förlorad. 

Politikerna tvingar fram besparingar i vården av de svårast sjuka för att finansiera tidigare dåliga beslut i stället för att omfördela resurserna eller höja skatten. Även Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus har fått i uppdrag att spara. De besparingar som man nu är i färd med att genomföra kommer att få förödande konsekvenser på både kort och lång sikt. 

Det är de svårast sjuka patienterna som får betala priset. 

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt