Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/svarta-kvinnor-i-sverige-utsatts-for-sexism-och-rasism/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Svarta kvinnor i Sverige utsätts för sexism och rasism”

Foto: isabell Höjman/TT

Svarta kvinnor bemöts på ett helt annat sätt än vita kvinnor i det svenska samhället. Det är händelsen i tunnelbanan med en gravid kvinna i Stockholms tunnelbana ett bevis på. Nu måste vakterna avskedas och en förändring ske, skriver Victoria Kawesa, doktorand i genusvetenskap.

Rätta artikel

En svart, höggravid kvinna blir våldsamt attackerad och bortförd av ordningsvakter på tunnelbanan i Stockholm. De påstår att kvinnan saknar färdbevis och måste avvisas från tunnelbanan.

Hon har med sig sin dotter, som bevittnar händelsen. Kvinnan får förvärkar, hon ligger på marken, skriker av smärtor, men ordningsvakterna ignorerar hennes rop på hjälp och väljer i stället att behandla henne med total avsaknad av medmänsklighet och medlidande.

Det är uppenbart att i deras ögon spelar det ingen roll att situationen upplevs som hotande och skapar rädsla för kvinnan och barnet. Kvinnan fördes med ambulans till sjukhuset med förvärkar, traumatiserad psykiskt och fysiskt av händelsen.

Frågan vi måste ställa oss är om samma sak hade hänt om det var en vit höggravid kvinna med sitt barn. Hade vakterna verkligen behandlat henne lika inhumant, utan rädsla för repressalier?

Det är inte sannolikt, därför att det finns en skillnad i hur svarta kvinnor bemöts jämfört med vita kvinnor. Svarta kvinnors ställning som “kvinnor” ges inte ett värde och vår sårbarhet för maskulint våld blir inte tagen på allvar.

Vi anses inte vara “skyddsvärda kvinnor” på samma villkor som vita kvinnor. Vår utsatthet förblir osynliggjord och erkänns inte.

Svarta kvinnor är alltid dubbelt utsatta för rasism och sexism samtidigt. Vi vet utifrån erfarenhet att våra liv och våra barns liv alltid är sammanvävd med våld, hat och förakt och att vardagsrasismen, afrofobin och anti-svart rasism och sexism drabbar oss på ett sätt där genusargumenten inte gäller oss.

Ordningsvakternas attack var både rasistisk och sexistisk och är ett tydligt exempel på den avhumanisering, förnedring och förakt för svarta kvinnor som råder i samhället. Vi ställer krav på att vaktbolag, politiker och polis tar det här våldet på allvar och erkänner skillnaden i bemötandet av svarta kvinnor.

De berörda ordningsvakterna ska avskedas, säkrare och humana rutiner införas samt utbildning om svart antirasistisk feminism så att ingen svart kvinna och hennes barn, någonsin ska behöva bli förnedrad och fråntagen sin värdighet på detta vis igen.