Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 15:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-alltfor-glesbefolkat-for-hoghastighetstag/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sverige alltför glesbefolkat för höghastighetståg

Höghastighetståg är sannolikt ett meningslöst prestigeprojekt som kommer ruinera skattebetalarna. Det är bättra att satsa pengar på det eftersatta underhållet av bil- och järnvägar.

Sverige är alltför glesbefolkat för att en höghastighetsbana ska vara lönsam. Vi får helt enkelt för lite betalande resande och gods på den gigantiska spårinvesteringen.

Dessutom den föreslagna sträckningen meningslös. Den tillför ingen som helst utveckling av landet. Den byggs där vi redan har de bästa strukturerna för väg-, tåg- och flygtransporter.

Hade man i stället föreslagit en ostlig sträckning genom Östergötland, Småland, Blekinge och Skåne hade dessa regioner kunnat utvecklas i stället för redan befintliga storstadsregioner som redan kvävs av växtvärk. Även en satsning norrut hade kunnat motiveras bättre.

Som Lennart Egerfjord mycket riktigt påpekar i sitt inlägg kommer med nästan garanterad säkerhet projektet bli mångdubbelt dyrare än budgeterat. Då är det bättre att satsa på att komma ikapp det eftersatta underhållet av bil- och järnvägar.

I sammanhanget är det för övrigt skandal att våra tre största städer ännu inte förbinds med 100 procent motorvägar.