Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Sverige behöver en abortlag som liknar Finlands”

Sverigedemokraternas förslag att sänka abortgränsen bemöts på samma sätt som när migrationen diskuterades för tio år sedan. Sverige behöver en abortlagstiftning som liknar den i Finland, skriver Rasmus Brixemarker.

SD vill som enda riksdagsparti sänka abortgränsen från vecka 18 till vecka tolv. Fri abort till och med vecka tolv och upp till vecka 24 ifall det föreligger allvarliga avvikelser hos fostret är den vanligaste i Europa.

Sverige har i dag den mest liberala abortlagstiftningen i Europa, där man kan göra abort halvvägs in i graviditeten. Om man ser bilder på foster i tolfte veckan och jämför med bilder tagna i vecka 18 är det stor skillnad.

Att förslaget om en gräns vid vecka tolv skulle hota aborträtten är inte sant. Cirka 94 procent av alla aborter sker före eller under tolfte veckan. 

Det finns otydligheter i dagens abortlagstiftning. Vårt östra grannland Finlands abortlagstiftning brukar rankas som den mest tydliga abortlagstiftningen som inte inskränker på kvinnans rätt till sin egen kropp.

Där är det fram till vecka tolv i princip fri abort. Tillstånd ges fram till vecka 20 för mödrar under 17 år samt om det finns risk för kvinnans fysiska hälsa, och fram till vecka 24 om fostret riskerar svåra missbildningar.

Sverige behöver i likhet med Finland en tydligare och mer kontrollerade abortlagstiftning som inte ger vika på kvinnans egen rätt till liv och kropp.

DN Åsikt 18 september kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.