Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-borde-medla-fram-en-losning-i-venezuela/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sverige borde medla fram en lösning i Venezuela”

Venzuelas president Nicolás Maduro höll presskonferens i huvudstaden Caracas i fredags. Då tillbakavisade han kravet från bland annat USA att han borde utlysa nyval. Foto: Yuri Cortez/AFP

Sverige borde erbjuda sig att medla mellan parterna i krisens Venezuela. Däremot är det fel att erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som landets tillfällige president, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro, SSU-ordförande i Stockholm.

Rätta artikel

USA:s president Donald Trump har erkänt Juan Guaidó som Venezuelas tillfällige president. Flera länder i Europa har krävt att den nuvarande presidenten Nicolás Maduro utropar nyval, annars kommer även de att betrakta Guaidó som landets president. 

Den ideologiska konflikten i Venezuela har lett till att politikerna fastnat i ett krig mot varandra där alla påstår sig vara på folkets sida. Just nu är det ingen som faktiskt är på folkets sida, i synnerhet inte USA, Frankrike, Storbritannien och Danmark som redan erkänt Guaidó.

Vi kan inte ha en situation där andra länder ställer ultimatum och tillåts styra ett lands inrikespolitiska angelägenheter. Det klingar dåligt i en världsdel som Latinamerika som för inte så länge sedan led av diktaturer som stöttades av flera ledande politiker i de nämnda länderna. 

Problemet med det inrikespolitiska läget i Venezuela är att varken Maduro eller oppositionen är bra. De har fastnat i en konflikt som lett till att människor känner sig otrygga och där simpel mat har blivit en bristvara.

Situationen hjälps inte av att andra länder lägger sig i för sin egna ideologiska övertygelse om vad de anser är rätt väg för landet att gå. Konflikten är en efterlevnad från den tidigare presidenten Hugo Chávez tid och behöver få ett slut. Människorna i Venezuela behöver att landet fokuserar på progressiva reformer som skapar stabilitet och trygghet i landet. 

Innan Chávez kom till makten var analfabetismen hög och den ekonomiska ojämlikheten förödande. Ingen kan påstå att Chávez inte var framgångsrik i sin förmåga att jämna ut klassklyftorna i landet och lyckas få en fungerande statsapparat som såg till att alla människor fick tillgång till välfärden.

Nu riskerar de miljoner människor som är beroende av staten för att kunna plugga eller få sjukvård glömmas bort. Ojämlikhet kan bli betydligt värre siffror än när Chávez tillträdde som president 1998.

De sanktioner som införts samt det yttre trycket från andra länder har resulterat i en ohållbar situation som framför allt försvårar livet för invånarna, inte de styrande.

Sverige måste nu agera som en humanitär stormakt. Den svenska regeringen behöver erbjuda sin hjälp att medla mellan parterna i Venezuela för att folket ska kunna leva ett drägligt liv.

Vi behöver visa världen att den humanitära krisen är prioriterad, inte politikers intressen och ambitioner. I nuläget kan Sverige vara en förebild som väljer att sätta människornas bästa i första rummet

Den ideologiska konflikten måste vänta. Missnöjet är för stort bland anhängare i båda läger.

Vi behöver skapa förutsättningar för att Venezuela åter ska bli ett fungerande land för människorna – inte för världsledare som Macron, May och Trump.