Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-borde-sanka-aldern-for-rostratt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sverige borde sänka åldern för rösträtt

Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera länder i världen har äntligen börjat sänka rösträttsåldern. Sverige borde vara ett föregångsland i frågan. Inför rösträtt vid 16 års ålder!

I takt med att vår samhällsutveckling går fortare och fortare utvecklas även de ungas kompetens i samma takt. Trots detta är det fortfarande inte tillåtet för 16-åringar att rösta i Sverige! Ungdomar i dag både kan och vet mer än ungdomarna för 40 år sedan, samtidigt har åldern för rösträtt varit 18 år sedan 1975.

I dag består bara fem procent av Sveriges riksdagsledamöter av personer under 30 år. De unga är alltså gravt underrepresenterade i den svenska demokratin. Hur ska vi kunna skapa ett samhälle anpassat för hela befolkningen när en stor åldersgrupp knappt har något inflytande i frågor som berör dem. Hur kan vi då ens kalla oss för en demokrati?

Vissa anser att 16-åringar saknar den intellektuella kompetens som krävs för att kunna skapa sig en åsikt och ta ansvar. Är det vår kunskap som avgör vilka som ska få rösta så kan vi lika gärna införa ett obligatoriskt IQ-test för hela befolkningen. Som 16-åring har man fått en rad rättigheter och skyldigheter i samhället, såsom rätten att starta företag, övningsköra samt blivit straffmyndig. Ändå ses man inte som ansvarsfull nog för att rösta.

Flera länder i världen har äntligen börjat sänka rösträttsåldern. Undersökningar gjorda i södra Tyskland visar att 16-åriga väljare inte alls röstar på det som är populärt, utan har sin egen åsikt. I stället har de unga åldersgrupperna högre valdeltagande än genomsnittet. Sammanfattningsvis har sextonåringar både ambition och kunskap till att aktivt delta i valen. Sverige borde vara ett föregångsland i frågan. Inför rösträtt vid 16 års ålder!