Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-borde-stoppa-all-handel-med-iran/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sverige måste stoppa all handel med Iran”

Demonstrationer mot den iranska regimen i Berlin den 6 juli. Foto: Omer Messinger/AFP

INSÄNDARE. Sverige måste stoppa all handel med Iran. Det är hög tid att regeringen agerar beslutsamt och kraftfullt mot regimen, skriver svensk-iraniern Morteza Sadeghi inför en demonstration i Stockholm den 20 juli.

Den iranska regimen är ökänd för att under fyra årtionden kränkt det iranska folkets mänskliga rättigheter och styrt med förtryck. Majoriteten av det iranska folket vill inte ha denna regim. 

Förtrycket mot politiska fångar är värst. Nyligen mördades den 21-åriga politiska fången Alireza Shir Mohammadali i Gohardasht-fängelset. Mordet utfördes på regimens order av två tungt kriminella fångar.

Alireza hade begärt förflyttning till Evin-fängelset där andra politiska fångar sitter. Enligt människorättsorganisationer har regimen under årets första kvartal utfärdat tillstånd för avrättning av 350 fångar och ytterligare 250 är under handläggning. Studenter, lärare och arbetare samlas dagligen i protest utanför parlamentet och kräver sina rättigheter.

Regimen i Iran har ingen respekt för fredlig samvaro med grannländerna. De senaste veckorna har regimen attackerat oljefartyg och hotat omvärldens oljeförsörjning. Genom sina lakejer i Irak, Syrien, Libanon och Jemen för den iranska regimen krig och destabiliserar regionen.

Tusentals iranier samlas årligen i demonstrationer för att protestera mot situationen för mänskliga rättigheter i Iran. Förra året hölls demonstrationen i Paris. Drygt hundra tusen människor deltog.

Många svenska medborgare deltog, däribland en riksdagsledamot. Iranska regimen hade planerat att utföra ett bombattentat mot demonstrationen. Det var dock aldrig någon fara för deltagarna då planen uppdagades av europeiska underrättelsetjänster och hotet avvärjdes. Regimens utsände, Assadollah Assadi, sitter nu i belgiskt fängelse för det planerade dådet.

I år hålls demonstrationer i flera länder. Den 15 juni hölls en stor demonstration i Bryssel och den 21 juni samlades tusentals människor i en stor demonstration i Washington. 

En liknande demonstration i Stockholm är planerade den 20 juli. Svensk-iranier samlas i stor skala för att protestera mot brott mot mänskliga rättigheter i Iran. Från grannländerna Norge och Danmark kommer också folk för att delta och visa sitt stöd.

Svensk-iranier vill att svenska regeringen stödjer det iranska folkets krav på frihet och demokrati. De flesta har familj som bor kvar i Iran och som alla andra i Iran, är utsatta för regimens brutala förtryck.

Svensk-iranier vill att svenska regeringen stoppar all handel med regimen i Iran och överger eftergiftspolitiken för gott. De vill att den svenska regeringen står beslutsamt mot regimen och skjuter upp varje form av utbyte tills situationen för mänskliga rättigheter i landet har förbättrats. Regeringen måste agera beslutsamt och kraftfullt.