Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 03:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-har-inte-rad-med-fler-flyktingar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sverige har inte råd med fler flyktingar”

Nästan en miljon människor befinner sig på flykt i Idlib-provinsen i Syrien. Ett av FN:s flyktingläger finns vid Idlibs fotbollsstadion.
Nästan en miljon människor befinner sig på flykt i Idlib-provinsen i Syrien. Ett av FN:s flyktingläger finns vid Idlibs fotbollsstadion. Foto: Aareef Watad/AFP

SVAR PÅ INSÄNDARE. Om man bortser från de problem som skapats av flyktingvågen 2015 är man naiv. Sverige har inte råd med fler flyktingar, skriver Alina Byström Östlund.

Frågan om den kaotiska situationen på gränsen mellan Turkiet och Grekland är till viss del en fråga om humanistiska ageranden som Tommy Falk skriver i sin insändare på DN Åsikt (4 mars 2020). Men Sverige är inte kapabelt att ta emot flera flyktingar.

Att bortse från de problem som drabbat Sverige som samhälle är naivt och oansvarigt. Den svenska befolkningen har rimligen lärt sig att flyktingkrisen 2015 var en händelse som vi än i dag präglas av.

Socialt har till exempel situationen blivit problematiskt, inte minst i skolorna. Vem ska lösa dessa problem om vi lägger en ökad summa med pengar på att försörja dem som är i nöd? Sverige har sina egna problem och de bör prioriteras.

Kortsiktigt är det en fråga om humanitära handlingar, men långsiktigt är det inte så. Långsiktigt kommer det krävas stora ekonomiska åtaganden.

Att världens länder med goda ekonomiska förutsättningar måste genomföra solidariska handlingar för att förbättra situationen är nödvändigt till viss grad. Men vikten av att syna de händelser som ligger i det förflutna har aldrig varit mer betydelsefull i ett migrationssammanhang än nu.