Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-har-rad-med-en-human-asylpolitik/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sverige har råd med en human asylpolitik”

Asylsökande på Migrationsverket i Solna. Foto: Marcus Ericsson/TT

Sverige har råd med en human asylpolitik. Vi har råd att vara medmänniskor och råd att ta till vara den starka drivkraft som människors engagemang och medmänsklig solidaritet ger, skriver läraren Ingrid Lindblom.

Rätta artikel

Svar på Ulf Appelgrens insändare på DN Åsikt:

Att vara människa och medborgare har många bottnar men det går inte att frånsäga sig det ansvar det innebär att göra gott och att värna alla människors lika värde.                                                                          Detta beskrivs av biskopen Desmond Tutu i det afrikanska begreppet ubuntu: alla behövs och är en del i ett större sammanhang.

Vi måste alla leva på ett sådant sätt att andra också kan leva gott. Vårt välstånd ska förbättra andra människors liv, inte ta något ifrån dem.                                                                                     

Vi är många som oroas och ser en skrämmande likhet med vad som hände på 1940-talet när många var på flykt och sökte skydd från förföljelser. I dag är det asylsökande barn/ungdomar som behöver skydd. Migrationsverket avslår i stort sett konsekvent alla asylskäl och utvisningar fortsätter till länder där allvarliga brott mot mänskliga rättigheter sker.                                                                    

Röster hörs som säger att vi i Sverige har inte råd att hjälpa dem som söker skydd.                                                                                                                                                                      Frågan är har vi råd att låta bli? Har vi som land råd att inte ha en human asylpolitik?                                                                                                                                                                                 

Sverige gör stora både ekonomiska och mänskliga förluster om vi inte följer de åtagande länder undertecknat när det gäller att skydda mänskliga rättigheter. Avtalet har undertecknats för att förhindra att det som tidigare hänt i historien ska upprepas.         

Kjell Hansen, docent och forskare kring civilsamhället på landsbygden, skriver i artikeln ”Flyktingmottagandet och landsbygdens framtid” att ankomsten av det stora antalet människor som kom 2015 kom att utgöra startpunkten för en rad verksamheter i lokalsamhället och att i kommunala sammanhanget tenderar gränserna mellan mottagande och integration att upplösas.

Man såg två drivkrafter bakom detta:

• En allmän vilja att ta hand om människor, en medmänsklig solidaritet.

• En förhoppning att så många som möjligt skulle välja att stanna kvar i kommunen.

Man såg nyanlända i första hand som en utvecklingsmöjlighet och flyktingvågen ledde till ett stort medborgerligt engagemang.

León Poblete, ekonomie doktor och forskare, skriver i ett debattinlägg på SVT Opinion att historien visar att invandring har gett Sverige en demografisk, kulturell och ekonomisk nettovinst som inte kan överskattas och att forskningen bekräftar att immigration i det långa loppet har positiva effekter på tillväxt, produktivitet, innovation och handel.

Om du köpt ett hus och upptäcker att det finns allvarliga skador i grunden är säkert din första tanke att du inte har råd att åtgärda det som behövs. Men snart inser du att det kommer att kosta mer att låta bli.

När det uppstår allvarliga skador i bärande värderingar i samhällsgrunden och när beslut tas utan hänsyn till mänskliga rättigheter får det förödande konsekvenser ekonomiskt och mänskligt om man väljer att inte göra något.

Sverige har råd med en human asylpolitik. Vi har råd att vara medmänniskor och råd att ta till vara den starka drivkraft som människors engagemang och medmänsklig solidaritet ger ett samhälle.