Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-kan-bli-ett-obeboeligt-iskallt-land/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sverige kan bli ett obeboeligt iskallt land”

En man kämpar sig fram i en snöstorm utanför Kristianstad på skärtorsdagen 2018. Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Sverige kan bli ett obeboeligt iskallt land om Golfströmmen stannar av. De skandinaviska länderna har därför dubbla skäl att driva på det internationella klimatarbetet, skriver Sven-Lennart Skinnar.

Att de smältande polarisarna snabbt kan försvaga Golfströmmen och förändra villkoren för ett drägligt klimat här uppe i norr, har på något märkligt sätt drunknat i den globala klimatdebatten. Ändå är det så att de skandinaviska länderna inklusive Sverige har dubbel anledning att driva på att få stopp på avsmältningen av polarisarna eftersom Golfströmmen hotar att försvagas av smältvattnet från isarna.

Den så kallade Grönlandspumpen fungerar så att förlängningen av Golfströmmen som vänder i Ishavet har lämnat sin värme vid passagen av Skandinaviska halvön. Den är nu iskall och salthaltig när den passerar mellan Island och Grönland.

Här sjunker det tunga salthaltiga vattnet ner i en djuphavssänka på 3.500 m. Den enorma mängden av 5000 kubikmeter per sekund tungt kallt vatten, som pressas ner till botten av sänkan, är den naturens pump som driver Golfströmmen.

Om polarisarnas avsmältning blir omfattande blandas lätt smältvattnet med det tunga havsvattnet. Pumpen blir då försvagad. Golfströmmen kommer då också att försvagas där graden av försvagning står i proportion till pumpens.

En kraftminskning av pumpen kommer med säkerhet att via Golfströmmen inverka på det skandinaviska klimatet. Kanske även så långt ner som till norra Tyskland och de brittiska öarna. 

Forskana har funnit att just det här har inträffat tidigare för 8.200 år sedan. Flera jordbävningar gjorde då att en växthuseffekt, likt den vi har nu, åstadkom en nersmältning av polarisarna.

Det hade bildats en stor sjö, Argassozsjön i norra Kanada, vars avlopp spärrades av isberg. Sjöns tryck sprängde en isbarriär och allt det samlade smältvattnet rann ut i havet och spädde ut Grönlandspumpens tunga vatten. Pumpen slutade fungera och likaså Golfströmmen.

Klimatet i Sverige blev sibiriskt med stränga vintrar och korta somrar. Landet var inte längre beboeligt . Efter att isarna vi istidens slut för 12.000 år sedan dragit sig tillbaka blev Skandinavien efter hand befolkat av dåtidens jägarstammar.

Kölden blev så svår att bytesdjuren dog ut och jägarna som inte vandrade söderut svalt ihjäl. Det tog 160 år för Grönlandspumpen att komma igång igen och därmed Golfströmmen.

En katastrof på grund av den snabba avsmältningen av Arktis isar kan inte uteslutas i en framtid, även om den inte behöver bli så genomgripande som för 8.200 år sedan. Hela klotet kommer att drabbas av stigande havsnivåer och där kuststäder dränks, och det är illa nog.

Men vi har dubbel anledning att förhindra avsmältningen, helt enkelt för att bibehålla landet beboeligt för det kommande släktet. Det finns en punkt i klimatförsämring där hela infrastrukturen kan vara hotad.

Det är när folk börjar tröttna och söka sig bort och det i första hand är ungdomar som reser. Den obalans i befolkningen som då uppstår är svår att hantera.