Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 04:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-kan-missa-chansen-till-ekonomiskt-lyft/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sverige kan missa chans till ekonomiskt lyft

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte 2016 Irak och träffade då bland andra premiärminister Haider Al-Abadi i Bagdad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige riskerar att bli frånåkt av Tyskland när det gäller att dra ekonomisk nytta av återuppbyggnaden efter kriget i Irak. Regeringen och Svenskt Näringsliv måste dra nytta av alla nyanlända. I stället verkar regeringen vara intresserad av att nyanlända lever på bidrag.

Kriget och konflikten i Irak är äntligen över. Behoven för återuppbyggnad är enorma. Lika säkert är det att det kommer att arrangeras event där det internationella samfundet ska sponsra en del av återuppbyggandet av landet. Men även Irak kommer att bekosta en hel del på egen hand också eftersom inte är något fattigt land.

Under de senaste åren har vi tagit emot tusentals människor från Mellanöstern. I stället för att göra dessa nyanlända till ”beroendedockor” bör organisationen Svenskt Näringsliv agera för att ge dem möjlighet till att ta kontroll över sina egna liv. Med tanke på återuppbyggnaden av Irak – och förhoppningsvis även Syrien i en nära framtid – borde näringslivet skapa databaser med personer som härstammar från dessa länder som har både regional kunskap och nätverk, som kan användas av svenska företag för att exportera både varor och tjänster.

För några år sedan var jag en av 33 nysvenskar som bjöds till utrikesdepartementet av dåvarande handelsminister Ewa Björling (M). Syftet var att starta projektet Kosmopolit, som gick ut på att använda våra kontakter och nätverk för att bygga lite annorlunda ekonomiska broar av samarbete mellan Sverige och våra gamla hemländer.

Genom vår kunskap om länderna, kulturen, arbetssättet och framförallt behoven skulle vi underlätta för svenska företag att öka handeln och exportera mer. Indirekt skulle man självfallet påverka de gamla hemländerna även demokratiskt, i den mån detta var möjligt. Men i och med att det blev regeringsskifte 2014 förändrades även synsättet.

Svenskt Näringsliv behöver dock inte vänta till valet i september. Då kan andra länder kan hinna före oss.

Se bara hur Tyskland kraftsamlar redan nu. Där kombinerar de utrikesbistånd och know-how från diaspora experter för att främja tyska företag.

Vi i Sverige väntar i stället, vilket är fel. Regionala handelskamrar borde snarast identifiera och sammankalla möjliga brobyggare bland de senaste nyanlända.

Vänta inte på politiska initiativ, utan skapa förutsättningar för tillväxt genom utökat export redan nu. Se bara Kurdistan i norra Irak och vad de fenomenala kontakterna som svenska kurder har förmedlat har lett till.

Beslutsfattare inom Svenskt Näringsliv borde våga visa framfötterna i god tid. Helst nu.