Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-maste-stodja-oppositionen-i-venezuela/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sverige måste stödja oppositionen i Venezuela”

Talmannen i den venezuelanska nationalförsamlingen Juan Guiadó uttalar sig för journalister i huvudstaden Caracas i söndags. Foto: Luis Robayo

Alla demokratiska länder, inklusive Sverige, måste erkänna att Juan Guaidó är Venezuelas tillfällige president. De uttalanden som gjorts hittills av utrikesminister Margot Wallström (S) är för svaga, skriver läsaren Harold Martinez Gonzalez.

Rätta artikel

Som venezuelan i Sverige vill jag förklara vad händer i mitt hemland. I Venezuela har det alltid funnits stora klassklyftor, men ändå fanns en social rörlighet. 

Min mamma hade inte pengar, men genom hårt arbete skapade hon bättre förutsättningar för sina barn. Min pappa hade tillgång till universitet och kunde köpa en lägenhet.

Sådant är omöjligt i dagens Venezuela. Jag kunde inte ens drömma att flytta hemifrån, även om jag hade ett bra jobb.

Situationen har nu förvärrats ytterligare. Folk kan inte hitta ens läkemedel och måste köa i timmar för att köpa mat. De fattiga har drabbats hårdast.

SVT-programmet ”Korrespondenterna” visade nyligen hur människor tvingas att leta efter mat bland sopor. Hur kan ett oljerikt land kan hamna i sådan situation? Det finns bara en förklaring: det ekonomiska system som bedrivits av den förre presidenten Hugo Chávez och hans efterträdare Nicolás Maduro.

Genom priskontroll, expropriation och korruption har ekonomin förstörts. Under 00-talet låg oljepriset högt och staten spenderade allt.

När folk började protestera svarade staten med tårgas. Censur i medier blev vardagsmat, väpnade grupper började terrorisera kritiker och oppositionsledare fängslades. 

I valet 2015 vann oppositionen två tredjedelar av platserna i parlamentet. Det tidigare parlamentet fyllde Högsta domstolen med domare lojala till president Maduro. De ogiltigförklarade alla beslut i den nyvalda församlingen.

2017 byggdes en konstituerande församling upp med syfte att skriva om grundlagen med samma makt som landets parlament. Valet till denna nya församling ogiltigförklarades av oppositionen och ett stort antal länder. Det it-företag som skötte valsystemet tog avstånd från det officiella resultatet.

Församlingen kallade till ett presidentval utan stöd i lagen. Därför kan inte Maduro vara landets president. Att nationalförsamlingens ordförande, Juan Guaidó, utropade sig till president den 23 januari har fullt stöd i lagen. Parlamentets president måste ta makten om det inte finns någon vald president.

Jag ser dagligen hur min familj, och många miljoner venezuelaner flyr landet. Det är dags att våra röster hörs.

Sverige måste erkänna att Juan Guaidó är Venezuelas tillfällige president. De uttalanden som regeringen gjort hittills har varit för svaga. Venezuelas folk behöver stöd för en fredlig övergång.

Det är dags att skapa en tillfällig regering, hålla fritt val och avsluta en fruktansvärd period i mitt lands historia.