Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-20 07:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-maste-vardesatta-de-som-gor-sjalva-jobbet/

Insändare

Insändare. Sverige måste värdesätta de som gör själva jobbet

Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Erfarna sjuksköterskor, lärare och poliser lämnar sina yrken i alldeles för hög utsträckning. Arbetsgivarna måste börja värna om dem som brinner för yrkets kärnuppgifter istället för att premiera de som väljer en mer administrativ karriär.

Vården, skolan och polisen har allvarliga problem. Till stora delar är orsaken sköterske-, lärar- respektive polisbrist. En väsentlig orsak till denna brist är att erfarna yrkespersoner inom alla dessa områden har lämnat det så kallade ”golvet”. En del har helt lämnat yrket, men som statsvetaren Patrik Hall påpekade på DN Debatt så har mängden chefer och administratörer i den offentliga sektorn ökat kraftigt de senaste åren, inte sällan rekryterade från golvet får man anta.

Vi måste på allvar fråga oss: varför lämnar yrkesaktiva inom vård, skola och polis själva kärnverksamheten? Jo, det finns tre goda skäl: Lön och status, en ofta berättigad känsla av att den högsta ledningen inte bryr sig om vad man tycker, och slutligen bekvämlighet.

På många arbetsplatser har det utvecklats en kultur där det förutsätts att den anställde sköter kärnuppgifterna tillfredställande, vare sig det handlar om att vårda patienter, undervisa i klassrummet eller jaga bus på gatorna. Det som kan ge lönepåslag är istället olika typer av administrativa sidouppdrag. På Karolinska sjukhuset där jag har arbetat som läkare under många år, och som fackligt ombud varit delaktig i mängder av lönerevisioner, är detta oerhört tydligt.

Det har ingen större betydelse hur skicklig en läkare är som kliniker, cheferna anser ofta att de inte kan bedöma den kvalitén på ett rättvist sätt. Löneökning får man genom att till exempel forska, ta ansvar för något kvalitetsregister, hålla en utbildning eller liknande.

På Karolinska är det också tydligt att den högsta ledningen inte är intresserad av professionens röst. Inte på allvar. Den är mest en faktor att hantera och inte sällan runda. Det vet jag efter två år som ledamot i Läkarföreningens förhandlingsdelegation på sjukhuset.

Ledningen ser sällan värdet av de erfarenheter som skapas av fotfolket, och omorganisationer trycks ner i verksamheten top-down utan lyhördhet för dem som gör jobbet. Nu ska man veta att en arbetsplats är ingen demokrati. Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet.

Men alldeles för få arbetsgivare på stora offentliga arbetsplatser inser att om de önskar en effektiv och bra verksamhet så måste de ta hänsyn till erfarenheten och kunskapen som finns i verksamheten. Inte för att vara snäll. Inte för att man måste enligt MBL. Utan för att det ger verktyg till ett klokt och långsiktigt beslutsfattande med ett effektivt nyttjande av resurser.

Tillkommer gör att det är ansträngande att arbeta med mänskliga kontakter. Jag tror vi är många inom dessa yrken som kan vittna om att när man närmar sig medelåldern så kan det locka med en mer tillbakadragen position, en bit bort från fältet, där man får gå på lite möten, titta på powerpoints och ta en fika när man vill.

Vad Sverige behöver är alltså en uppvärdering av professionerna, av alla dessa människor som utför kärnuppgifterna och som trivs bra med det. Det borde vara en självklarhet att det är just dessa medarbetare som ska ha hög lön, inte de som sysslar mest med andra saker. Omorganisationer måste utgå från dem, hur de ska kunna arbeta effektivare och fortsätta trivas, hur fler av dem kan rekryteras. Det hjälper inte att hälla mer pengar på system som inte fungerar. Det är dags att vakna och ta tag i de verkliga problemen.