Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-och-eu-borde-bojkotta-kinesiska-foretag/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sverige och EU borde bojkotta kinesiska företag”

Upp emot en miljon människor deltog i manifestationen i Hongkong mot en ny lag som skulle göra det möjligt att lämna ut medborgare och besökare till Fastlandskina den 9 juni. Foto: Todd Darling

INSÄNDARE. Sverige och EU borde bojkotta kinesiska företag. Låt inte kapitalismens intressen gå före våra grundläggande demokratiska värderingar, skriver vänsterpartisten Christoffer Hörnhagen.

Sverige, men även EU, borde bojkotta kinesiska företag. Gränsen för vad Kina får gör mot omvärlden och sin egen befolkning innan västvärlden griper in, med handelsembargon för att markera, borde var nådd sedan länge.

Kina straffar flygbolag som tilltalar det demokratiska delen av Kina (Taiwan) som självständigt. Kina för en militärt aggressiv utrikespolitik mot sina mindre grannar i Kinesiska havet, i jakt på naturtillgångar. Samtidigt försöker den kinesiska ledningen skriva om historien om massakern på Himmelska fridens torg. Trots detta är Europa och Sverige är tysta som skogsmöss.

Och nu kan det hända igen. USA:s president Donald Trump twittrade nyligen att kinesiska soldater flyttas till gränsen mot Hongkong. Kommer de göra en Himmelska fridens torg 2.0? Ingen vet ännu, men vi vet att den kinesiska staten historiskt sett är kapabel att göra vad som helst för total kontroll över sitt folk.

Det borde inte råda några tvivel kring att Kina inte har och i närtid inte kommer lära sig sin hemläxa. Kina har inte lärt sig av Himmelska fridens torg. Landet har inte accepterat demokratins grundpelare.

Kina upprättar vad vi i västvärlden liknar med koncentrationsläger i de muslimska delarna av Kina. Ändå gör västvärlden ingenting för att protestera.

Vi inför sanktioner mot Nordkorea allteftersom de rustar upp sin kärnvapenarsenal eller placerar människor i arbetsläger, men landet på andra sidan gränsen, Kina, gullas det med från svenskt-europeiskt håll. Det är inget annat än ett agerande som skulle vara värt ett Nobelpris i hyckleri, om ett sådant hade funnits.

Industrin och aktiemarknaden går Kinas ärenden för att inte förlora kapital. Kina är onekligen en stor del av världsekonomin, det kan ingen ta ifrån dem. Det är en stor marknad, inte minst för Sveriges del. Men när vi köper billiga produkter från Kina ska vi konsumenter vara medvetna om att vi betalar med andras frihet till egna åsikter, fritt tänkande och integritet. Kina är inte en rättssäker stat för de med en avvikande åsikt. 

Kina genomför numera en charmoffensiv världen över. Vi som lever i demokratiska länder borde vara mer än rädda för den kinesiska statens inflytande på våra demokratier. Den ryska björnen är snart inget mer än en liten nyckelpiga i jämförelse med det hot som kan komma från Kina, i takt med att de köper till sig en större möjlighet till politiska påtryckningar i det svenska och europeiska samhället.

Kina delar inte våra demokratiska värderingar. Ändå tillåts de köpa upp företag såsom Svensk filmindustri (SF) och Volvo Cars. Förvisso blåstes projektet om en djuphamn i Lysekil av, men Sverige bör gå längre än så.

Vår demokratis grundpelare måste anses heligare än globala affärsintressen. Kapitalismens intressen kan inte gå före våra grundläggande värderingar såsom mötesfrihet, yttrandefrihet, pressfrihet eller principen om att all makt utgår från folket. Det är dags för svenska politiker att sätta demokratin främst, och kapitalet i baksätet.