Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverige-sannolikt-inte-uppkallat-efter-folkgruppen-svear/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sverige sannolikt inte uppkallat efter folkgruppen svear

Inom det geografiska område som kallas Sverige bodde tidigare flera folkgrupper med egna identiteter: götar, svear, daner med flera. Ordet Sverige är visserligen en sammansättning av orden "Svea" och "rike". Det är dock inte sannolikt att "Svea rike" fick sitt namn från folkgruppen svear.

Enligt Elof Hellquists ”Svensk Etymologisk Ordbok” (sidan 1123) kommer ordet ”svear” från ett fornnordisk ord ”sve” plus ändelsen ”-ar”. Ordet ”sve” härstammar i sin tur från det indoeuropeiskt ordet ”su(e)i”. Ordet ”sve” används inte längre i det moderna svenska språket med sin ursprungliga betydelse. Den ursprungliga betydelsen motsvarar i dagens svenska ungefär ”sin”, ”våran/vår/vårt”, ”de sina”, ”tillhörande de egna” och ”en av oss”.

”Svea rike” betyder i sådana fall alltså bokstavligen inget annat än ”vårt rike”. Mansnamnet ”Sven” betyder ”en som tillhör oss” och kvinnonamnet ”Svea” är den kvinnliga formen av ”en som tillhör oss”. Ändelsen ”-a” användes förr för bestämd form av femininum. På samma sätt betyder alltså det moderna ordet ”Svennen” bokstavligen bara ”en en som tillhör oss” med två ändelser ”-en” som anger ”dubbelbestämd form”.

”Svealand” betyder bokstavligen ”vårt land”. I runtexter användes vanligtvis formen ”Svi-tjod” (ᛋᚢᛁᚦᛁᚢᚦ) snarare än ”Svea rike”. Tjod (ᚦᛁᚢᚦ) betyder folk/nation och Svi-tjod (ᛋᚢᛁᚦᛁᚢᚦ) betyder därför bokstavligen ”vårt-folk/nation”. På Island finns ordet ”þjóð” kvar i språket, och det isländska namnet för ”Sverige” är därför fortfarande ”Sviþjóð”. Det numera utdöda fornnordiska ordet ”Sve” återfanns även i andra fornnordiska ord såsom ”svedae/svidda” (självdöd) och ”sveviss” (självklok).

En teori är alltså att landsnamnet ”Sverige” inte kommit att bildas efter folkgruppen svear, utan att götar och svear bokstavligen valde att kalla sitt nybildade rike för ”vårt rike”, till exempel av diplomatiska och praktiska skäl. Ett sådant namn på ett rike var då neutralt både i förhållande till svear och götar, ett namn som alla kunde identifiera sig med. Alla som ingick i det nya riket och som identifierade sig som och accepterades som ”en av oss” kunde känna sig delaktiga och tillhörande ”vårt rike”.