Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sverigedemokraterna-villa-stoppa-nobelbygget-pa-blasieholmen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sverigedemokraterna vill stoppa Nobelbygget på Blasieholmen

Sverigedemokraterna säger nej till Nobelcentret på Blasieholmen. Stadens öppna ytor ska bevaras och det finns mer lämpade platser att bygga ett Nobelcenter på.

Stockholm är en av världens vackraste städer och det öppna stadsrummet med dess vattenytor har för stadens invånare alltid haft en närmast självklar innebörd.  Stadsplanerare förstod redan tidigt att öppna ytor ökar trivseln och välbefinnandet för stadens invånare och besökare. En sådan upplevelse kan vi i dag inte ta för given. Politiska krafter både från höger och vänster vill ändra om eller bygga igen våra öppna ytor i staden. Socialdemokraterna har nu, trots ett motstånd inom den egna vänsteralliansen, signalerat att man är beredda att driva igenom Nobelbygget på Blasieholmen med hjälp av Moderaterna. I stället för att där fräscha upp utemiljön med serveringar och plats för ytterligare båttrafik vill man där lägga den enorma kloss som Nobelcentret blir enligt planerna.

Ett Nobelcenter skall ha en framträdande placering. Om detta är alla överens. Att få sätta sin egen prägel på stockholmarnas stad är något som många politiker, arkitekter och konstnärer drömmer om. Kanske är det en av flera anledningar till att politiker som Jan Valeskog (S) till varje pris vill bygga ett Nobelcenter på Blasieholmen och inte i Hagastaden. I Hagastaden blir det i så fall också en placering nära vetenskapens många högborgar. Det är en plats som Sverigedemokraterna förespråkar.

Som bekant står Stockholms stads kanske finaste tomt nu gratis till Nobelinstitutets förfogande. Den lär vara värd minst en miljard kronor. Att institutet, vars ekonomi för närvarande är i en svacka, inte tackar nej, är förståeligt. Nobelinstitutet vill också – vilket kanske mot nämnda bakgrund även är förståeligt – bygga så stort som möjligt för olika inkomstbringade arrangemang och för hyresgäster.

De reduceringar av byggnadsvolymen som jämfört med ursprungligt förslag har skett påverkar inte intrycket av att man eftertryckligt sätter ner en enorm förgylld kloss mitt i Stockholms vackra inlopp. Ny bebyggelse behöver inte, och skall inte, vara likadan som gammal bebyggelse – men förslaget saknar tillstymmelse till anpassning till en omgivning som rymmer bland annat klenoden Nationalmuseum. Att byggnaden dessutom slukar de skyddsvärda gamla tullhusen gör inte saken bättre.

Om nu socialdemokrater och moderater i Stockholms stadshus får som de vill, det vill säga tomten skänks bort – vad måste då gälla? Självfallet måste Nobelinstitutets byggnad omprojekteras. Uppdraget måste ges till en annan arkitekt som minskar omfånget och som bättre förstår att anpassa byggnaden till både den omgivande miljön och till den övergripande skärgårdsmiljön.

Den 10:e mars tar Socialdemokraterna och Moderaterna i koalition första steget beträffande Nobelcentret i exploateringsnämnden. Senare under våren tas det ytterligare beslut i kommunfullmäktige. Detaljplanen har förmodligen inte hunnit vinna laga kraft före hösten 2018.  Ett vallöfte från Sverigedemokraterna är att vi då kommer att låta ompröva stadens eventuella beslut om ett Nobelcenter på Blasieholmen.