Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sveriges-roll-i-eu-borde-fordjupas/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sveriges roll i EU borde fördjupas”

EU-kommissionen i Bryssel. Foto: Mickan Palmqvist

Sveriges roll i EU borde fördjupas. Trots USA:s ekonomiska och kulturella inflytande finns våra största handelspartners i Europa. En Swexit efter en eventuell Brexit skulle få stora negativa konsekvenser, skriver Martin Norrby i Liberala ungdomsförbundet.

Rätta artikel

I en insändare på DN Åsikt skriver C-G Pernbring att Sverige bör göra som Storbritannien – gå ur EU och bilda en allians med USA och Storbritannien. Han skriver att han känner sig ”avsevärt mer som amerikan än som EU-medborgare”. 

Det finns ingen motsättning mellan att influeras av USA och fördjupa samarbete med EU. Snarare är det en fördel att vara enade i världens största handelsblock när man ska förhandla fram frihandelsavtal med USA och andra länder. 

Cirka 50 olika länder har frihandelsavtal med EU. Vid ett utträde skulle de försvinna. I bästa fall skulle vi behöva omförhandla dem med risk för sämre villkor. Detta riskerar runt 1,3 miljoner svenska jobb som är relaterade till utrikeshandeln, enligt siffror från Svensk Näringsliv.

Om en Swexit skulle kosta lika mycket som de uppskattade kostnaderna för en eventuell Brexit skulle Sverige förlora mer än 300 miljarder kronor och många fler saker som inte går att mäta i pengar.

Det jag tror många glömmer bort när man pratar om EU är varför det skapades från början. I ruinerna efter andra världskriget och Förintelsen bestämde man sig att krig inte skulle vara en lösning på konflikter. I stället skulle man skapa en gemensam union där varor, tjänster, kapital, idéer och människor skulle röra sig över gränserna i stället för soldater och stridsvagnar.

Nu kan vi resa, leva och arbeta mer fritt över gränserna, svenska företag får en marknad med över 500 miljoner människor och våra rättigheter är skyddade på europeisk nivå och inte bara nationell. Att räkna upp allt som EU har gjort för oss kommer vi aldrig få plats med här men det är tydligt att vi behöver EU, men inte vilket EU som helst. 

Vi måste ha ett EU som slår an om sina grundläggande uppgifter. Det får inte utvecklas till en klåfingrig byråkrati som inskränker istället för utökar människors frihet.

EU ska inte skapa regler som försvårar för individer, företag, organisationer och länder när de gör saker och inte skadar någon annan. Vi behöver ha ett närmare samarbete kring till exempel migration och miljö. Därför ska vi gå djupare i vårt medlemskap i EU. 

Vi måste därför använda EU till att utöka våra friheter, inte inskränka dem. Låt oss också påminna oss om att EU inte är perfekt men med allas hjälp kan vi göra det lite bättre, eller sämre, i Europaparlamentsvalet i maj. Valet är vårt.