Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 09:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/svordomar-i-tv-ett-uttryck-for-okad-spraklig-frihet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Svordomar i tv ett uttryck för ökad språklig frihet”

Från vänster Ambér Flores, Bragi Bergsson och Maximillian Bergstrand under omröstningen i årets första fredagsfinal i TV4:s talangsåpa ”Idol”.
Från vänster Ambér Flores, Bragi Bergsson och Maximillian Bergstrand under omröstningen i årets första fredagsfinal i TV4:s talangsåpa ”Idol”. Foto: Jonas Ekströmer/TT

De allt vanligare svordomarna i tv är ett uttryck för ökad språklig frihet och borde inte stoppas av tv-bolagen. Om en tv-tittare är missnöjd är det bara att byta kanal, skriver läsaren Emma Engström.

Att de mest populära tv-programmen i dag har besudlats med alltför mycket svordomar finns det nog många som håller med om. Men att begränsa språket är en form av censur vi gott klarar oss utan.

De alltmer vulgära uttryck som används i tv handlar inte om det svenska språkets förfall, utan om en ökad frihet – både språkligt och allmänt.

Att vissa ord är negativt laddade behöver inte symbolisera mer än en färgklick i ett redan kommersiellt och glättigt tv-program. Och om sådana färgklickar ska förnekas, bör det även gälla användningen av superlativ och andra positivt laddade ord.

Om det finns en oro för att barn ska anamma svordomarna som yttras i tv finns det ett argument för det också. Ju mindre tabubelagt ord och företeelser är, desto mindre frestande.

Om tv-tittaren däremot upplever obehag när vissa ord nämns är det upp till denne att byta kanal eller härda ut – ett ord (oavsett vilket) yttras oftast under sekunden.

Ett tv-bolag kan ha en rådande policy angående språkbruk, men ändå råka ut för plumpa uttalanden av sina medarbetare i sändning. Detta behöver alltså inte nödvändigtvis vittna om en förkastlig policy, utan om ett värnande av genuin tv, där kreativitet och språklig frihet prioriteras framför planerade och påhittade känslouttryck.

Svordomar i tv är alltså ett faktum, men inte ett oroande sådant. Visst kan vi uppmuntra tv-personligheter att lägga band på sig själva när de blir alltför upphetsade av en spritsad tårta - men det kanske inte är där vår kollektiva energi skall läggas. 

Samhället har redan tappat samvetet, med eller utan svordomar. 

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.