Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

SVT:s meteorologer måste tala klartext om klimatförändringarna

I slutet av juli var det 
rekordvarmt i vattnet i Stockholms skärgård. På Gräskö visade termometern 26 grader den 26 juli.
Foto: Martina Holmberg/TT
I slutet av juli var det rekordvarmt i vattnet i Stockholms skärgård. På Gräskö visade termometern 26 grader den 26 juli. Foto: Martina Holmberg/TT

Sveriges Televisions meteorologer nämner inte de verkliga orsakerna till temperaturrekord i Europa. Det väcker frågan om public service-företaget låtit sig påverkas av kritiken från Sverigedemokraterna att SVT ägnar sig åt opinionsbildning.

När jag tittar på SVT-nyheterna blir det dags för vädret. Nyhetsankaret förklarar att prognosen pekar på nytt värmerekord för Europa, kanske upp till 50 grader. Gällande rekord är från Aten på 48 grader för ett antal år sedan.

Nyhetsankaret vänder sig till meteorologen med frågan: ”Varför blir det så varmt just nu?” Äntligen, tänker jag, ställs den raka frågan som ligger dold i allas huvuden men som drunknar i berättelser om det härliga sommarvädret.

Hur långt ska det behöva gå innan vi ser problemet i vitögat och anpassar vårt beteende efter det? Nu har meteorologen till slut fått ett utrymme att förklara det verkliga orsakssammanhanget kring de höga temperaturerna och klimatförändringarna.

Så kommer svaret: ”Det kommer varm luft ifrån Afrika…”. Jag tar för givet att nyhetsankaret kompletterar sin fråga med något av typen: ”Men det har ju varje sommar sedan mätningarna börjat förekommit episoder då varm luft kommer upp ifrån Afrika utan att temperaturen nått så höga värden. Varför blir det så höga temperaturer just nu?” Följdfrågan uteblir.

Jag känner mig denna kväll sviken av tre skäl. Meteorologen som inte förklarar de verkliga orsakerna till prognosens höga temperaturer och värmerekord för Europa utan slätar över med ”Det kommer varm luft ifrån Afrika…”, nyhetsankaret som inte ställer den nödvändiga följdfrågan och SVT som tycks verka för att sticka huvudet i sanden och förtiga en enig forskarkårs larmsignaler.

Har SVT:s meteorologer blivit rädda för Sverigedemokraternas kritik mot att public service-bolaget ägnar sig för mycket åt opinionsbildning? SVT ska inte vika sig för sådant utan ärligt upplysa oss tv-tittare om de verkliga orsakssammanhangen som grundar sig på etablerad forskning och vetenskap.

De höga temperaturerna just nu beror inte på att ”det kommer varm luft ifrån Afrika…”, utan det beror mest på att det kommer koldioxid från de rika ländernas förbränning av fossila bränslen, i huvudsak från transportsektorn, som förstärker växthuseffekten och skapar klimatförändringar.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.