Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 21:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/systembolaget-ska-upplysa-om-risker-med-alkohol/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Systembolaget ska upplysa om risker med alkohol”

Magdalena Gerger har varit vd för Systembolaget sedan 2009. Foto: Erich Stering

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det öppna brevet till riksdagsledamöter av Systembolagets vd Magdalena Gerger om risker med att tillåta gårdsförsäljning är en del av hennes uppdrag. Det handlat om att informera om alkoholens skadeverkningar, skriver bolagets presschef Lennart Agén.

Svar till insändaren av Jonas Thornell på DN Åsikt (13 augusti 2019):

Systembolagets uppdrag är att med ansvar och god service sälja starköl, vin och sprit. Att alkohol säljs utan vinstmaximerande syfte och med ensamrätt minskar både alkoholkonsumtionen och alkoholskadorna, såväl de medicinska som sociala. 

Sverige har en framgångsrik alkoholpolitik och vi har kommit långt med arbetet att förhindra skador till följd av alkoholkonsumtion. Bland annat ser vi att färre ungdomar än någonsin dricker alkohol i Sverige. Vi har också en lägre totalkonsumtion jämfört med de allra flesta andra länder i Europa. 

Vi har också ett informationsuppdrag från vår ägare – att informera om alkoholens skadeverkningar.  

Under hösten 2017 informerade Systembolaget riksdagsledamöterna om hur ett införande av gårdsförsäljning skulle påverka den svenska alkoholpolitiken. Detta var en del av och i linje med bolagets informationsuppdrag. 

Det finns ett grundmurat stöd för ensamrätten hos både svenska folket och våra folkvalda. Det visar den rapport om alkoholopinionen som SOM-institutet vid Göteborgs universitet publicerade i juni. Det är något som vi är ödmjuka inför och varje dag måste vi förtjäna det förtroende vi har.