Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-18 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/systemen-inte-anpassade-for-studerande-foraldrar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Systemen inte anpassade för studerande föräldrar

CSN och Försäkringskassan har en förlegad bild av studentliv och föräldraskap. Systemen måste anpassas efter den verklighet som råder nu där studenter inte längre är en homogen grupp med samma ekonomiska behov.

I Mikael Öströms text kan man läsa om hur han straffas av systemet för att han väljer att inte ta lån och bidrag från CSN när han studerar. Detta genom att han får en sänkt SGI (sjukpenningrundande inkomst). En del av problemet ligger i att han har barn eftersom föräldrapenningen baseras på ens SGI.

Jag är själv studerande förälder och kan, tillsammans med många andra i samma sits, intyga att samhällets olika bidragssystem är långt ifrån anpassat för sådana som oss. CSN och Försäkringskassan verkar ha samma förlegade bild av studentliv och föräldraskap: studenter är unga människor direkt från gymnasiet utan barn, och föräldrar är personer med fast inkomst som sedan länge är klara med sina studier. Verkligheten ser dock annorlunda ut.

Jag studerar på läkarprogrammet, en utbildning med relativt hög medelålder och en stor andel studenter som har barn. Ganska många har studerat tidigare vilket innebär att studiemedlet inte kommer räcka hela utbildningstiden. Precis som Mikael beskriver så måste man ta fullt studiemedel från CSN för att inte förlora sin tidigare SGI.

Själv blev jag förälder under studietiden och tog då uppehåll för att vara föräldraledig. Studiemedel räknas inte som en inkomst, och någon SGI hade jag inte, så jag fick endast Försäkringskassans grundbelopp på ca 3000 kronor i månaden. En skrattretande summa i sammanhanget som endast räcker för att betala halva hyran. I mitt fall kunde jag försörjas av min partner med fast inkomst, men alla har inte den möjligheten.

För att få en ”rörlig arbetsmarknad” som politiker så ofta pratar sig varma om måste det vara enkelt att gå från arbetslivet till skolbänken. Man ska inte straffas för att man avstår, eller inte har möjlighet, att ta studiemedel från CSN. Föräldraskap ska inte utgöra ett hinder för att studera. Systemen måste anpassas efter den verklighet som råder nu där studenter inte längre är en homogen grupp med samma ekonomiska behov.

Huvudinlägg: Mikael Öström: Varför ska jag straffas för att jag inte tar lån?