Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ta-bort-pappadagarna-och-lat-foraldrarna-bestamma/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ta bort pappadagarna och låt föräldrarna bestämma”

Foto: Jessica Gow/TT

De tre månader i föräldraförsäkringen som är reserverade för respektive förälder bör tas bort. Kvoteringen är en omyndigförklaring av vuxna människor, skriver KDU:aren Albert Nordström.

Rätta artikel

Liberalernas valkampanj bestod till stor del av det partiet menar är liberalism. Men samtidigt vill partiet öka kvoteringen föräldraledigheten. Det innebär att staten ska bestämma mer över individen. Det är inte särskilt liberalt.

Liberalerna hävdar att det är en feministisk reform, men den är i själva verket kvinnoförnedrande eftersom vuxna kvinnor omyndigförklaras. Kvinnor kan själva bestämma över sitt liv. Det behöver inte staten göra åt dem.

Därför kallar jag mig inte feminist. 

Det är klart det blir jämställt om vi tvingar alla att dela lika på föräldraförsäkringen, tvingar folk att ta ett jobb de inte vill och kvoterar in folk i ledningen för börsbolagen. Då hade vi varit exakt jämställda, då hade vi inte behövt oroa oss om löneskillnader och klasskillnader.

Men vad är det för liv att leva? Va är det för samhälle feministerna ser framför sig? 

Samhället jag ser framför mig är valfritt där vi alla själva anpassar livet efter verkligheten, där individen står framför kollektivet. Inte vet statsråden i Stockholm hur mitt eller ditt liv ser ut. Alla bör bedömmas efter kompetens, inte efter kön.

Ett sådant samhälle lockar inte de så kallade Liberalerna. En verklig liberal hade ogillat kvotering. En verklig liberal vet att valfrihet ger jämlikhet.

Ju friare samhälle vi får, desto mer benägna är män och kvinnor att göra olika val. Detta leder till att vi inte får mans- och kvinnodominerade yrken. Vi får yrken där det blir jämnt fördelat.

Den offentliga sektorn, som ger lägre lön än privat sektor, blir inte längre kvinnodominerad. Då slipper vi minimera friheten, då blir samhället friare och mer jämställt.