Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 19:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ta-bort-skolplikten-for-att-minska-smittspridning/

INSÄNDARE

Insändare. ”Avskaffa skolplikten för att minska smittspridning”

Gymnastiklektion i första klass i en skola i Stockholm.
Gymnastiklektion i första klass i en skola i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

INSÄNDARE. Små barn är dåliga på god handhygien och att hålla tillräckligt stort avstånd till varandra. Därför borde skolplikten avskaffas för att minska spridningen av det nya coronaviruset, skriver Johanna Sandberg.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Om nu inte regeringen beslutar att stänga skolor vore det minsta de kan göra att ta bort skolplikten. Men den tycks vara helig, trots att många vuxna har möjlighet att arbeta hemifrån, helt eller delvis.

Små barn är dåliga på god handhygien och att hålla avstånd till varandra. De hör inte till någon riskgrupp, men de är spridare av virus.

För många skulle det vara en liten uppoffring att hålla barn hemma, helt eller delvis, för att bidra med att sakta ner smittspridningen. Vi behöver hjälpa våra äldre och andra riskgrupper. Det kan vi göra genom att minska sociala kontakter.

Hur mycket man än skulle be en sexåring att tvätta händer eller inte hosta rakt ut och hur tappert skolor än spritar handtag och toaletter kan man inte lägga det ansvaret på mindre barn. De kan mycket väl vara hemma om föräldrarna ändå är hemma.

Det verkar som att skolplikten är viktigare än att hjälpa människor i riskgrupper, men alla behöver fundera på hur man kan bidra. Argument för att alla barn måste till skolan tycks vara att de inte ska komma efter i livsviktiga ämnen och att det blir svårt för lärare att undervisa alla.

Jag har också hört argumentet att barnen kan bli påverkade av att inte få vara med sina klasskompisar. Men de blir garanterat mer berörda av om morfar dör till följd av smitta.

Ett annat argument tycks vara ”att är barnen inte i skolan så är de någon annanstans”. Mindre barn drar inte in till stan och kletar runt på hissknappar, de kan mycket väl vara hemma med sina föräldrar, om föräldrarna ändå är hemma.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt