Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 20:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ta-ditt-ansvar-som-turist-bidra-inte-till-djurens-lidande/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ta ditt ansvar som turist – bidra inte till djurens lidande

Foto: Alamy

Säger du nej till de tjänster som erbjuds av djur - i form av underhållning och upplevelser – när du är ute och reser? Om inte är det dags att vakna upp nu. Vi måste ta vårt ansvar och säga nej till att vara en del av detta.

Rätta artikel

En apa eller papegoja skickas runt i en förtjust folkmassa. En kamera knäpps av och strax finns ett snyggt paketerat foto att köpa som minne. Ett ögonblick som för dig är ett skojigt semesterinslag, men som för djuren innebär ett liv i plåga.  Du kan också fotograferas med tigrar, rida på elefanter, se apor dansa och björnar göra konster. Du kanske köper en liten exklusiv souvenir i elfenben eller beställer in en skål spännande hajfenssoppa på restaurangen.  Det beteendet må ha varit ursäktat på 80-talet, då vi som turister inte visste bättre. Men i dag, då vi vet när en kändis gjort bort sig på andra sidan jorden inom en halvtimme, borde kunskapen om hur djuren utnyttjas för att roa turister också nått fram? Därmed finns inga ursäkter längre.

För 2016 borde alla veta hur levande hajar får sin fenor avskurna för att sedan slängas tillbaka i vattnet. Lemlästade, utan att kunna röra sig, sjunker de till botten där de så småningom dör.  För att du ska kunna skryta med att du ätit hajfenssoppa.  Den vidriga slakten och jakten på elefanter och noshörningar för deras betars skull.  För att du ska kunna ha en souvenir i din hylla. Björnar som uppträder i glittriga shorts och hattar. Misshandlade till lydnad för att visa upp en show som ligger en evighet från deras naturliga beteende. För att du ska bli underhållen tillsammans med dina barn.

Delfiner som i öppet hav kan simma tio mil om dagen, trängs i simbassänger och gör kullerbyttor i luften. För att du ska få ett strålande ”wow”-ögonblick. Elefanter som ser ut att kunna bära minst hundra man på sina ryggar, men som inte är byggda för att bära ens en.  För att du ska få en annorlunda ridtur och ha ett exotiskt semesterfoto att visa upp för dina vänner. Att vandra och bli fotograferad med tigrar och lejon, som drogats och fått klor och tänder utdragna.För att du ska verka äventyrlig och modig.

Och detta är bara ett litet, litet axplock vad gäller vilda djur och vad de utsätts för i turismens anda.

Gemensamt för djuren är hur de genomgående utsätts för fysisk och psykisk nedbrytning. Metoderna är brutala. De går ut på att bryta ned och med våld få djuren att tjäna ägarnas syften. Och det är DU som konsument som är ytterst ansvarig för djurens lidande!

Information och upplysning har aldrig varit så lättspridd som idag. Ändå begås övergrepp mot vilda djur inom turistindustrin. Varje dag. Tar du ditt ansvar?

För det är vårt ansvar att säga nej.